in ,

Meer kinderen werden emotioneel verwaarloosd tijdens de eerste lockdown

Volgens onderzoekers van de Universiteit Leiden zijn er meer kinderen het slachtoffer geweest van fysiek en mentale mishandeling, tijdens de eerste lockdown, eerder vorig jaar.

Onderzoekers van het Instituut voor Pedagogische Wetenschappen schatten dat ongeveer 40 duizend kinderen in de vroege dagen van de pandemie te maken hebben gehad met een vorm van misbruik, voornamelijk in termen van verwaarlozing van onderwijs of getuige zijn van huiselijk geweld.

“Kinderen die al op de radar van de sociale diensten stonden liepen het grootste risico”, aldus de onderzoekers. Deskundigen zeiden destijds dat het besluit om scholen te sluiten en kinderen tot hun huis te beperken, zou leiden tot een toename van gevallen van misbruik.

In april liet een meldpunt weten dat kinderen kunnen bellen als ze zich zorgen maken, of slachtoffer zijn van fysiek en/of seksueel misbruik. Er werd een sterke stijging van het aantal telefoontjes gemeld, sinds Nederland harde coronamaatregelen had genomen en alle scholen moesten sluiten.

Bovendien toonde een onderzoek onder 1028 schoolhoofden aan dat 75 procent van de hoofden van basisscholen zich zorgen maakt over de gevolgen van de sluitingen voor kwetsbare kinderen zonder gemotiveerde ouders om hen te helpen.

Onderzoek

Het onderzoek is gebaseerd op informatie van mensen die werkzaam zijn in de kinderopvang en onderwijs, aan wie is gevraagd om hun vermoedens te melden. Op basis van die rapporten schatten de onderzoekers dat 14 op de 1000, of 40 duizend kinderen misbruik hebben ondervonden tijdens de eerste drie maanden durende lockdown. In dezelfde periode in 2017 meldden de informanten bijna 15 duizend mogelijke gevallen.

Het grootste deel van de stijging is te wijten aan het vermoeden dat kinderen met emotionele verwaarlozing werden geconfronteerd en slechts 8,6 procent van de gevallen was nieuw bij de autoriteiten. “Bij 50 procent van de gevallen bleek de verwaarlozing erger te zijn tijdens de lockdown”, aldus de onderzoekers.

Kinderen uit gezinnen met laaggeschoolde ouders hadden 10 keer meer kans op misbruik, terwijl werkloosheid het risico verdrievoudigde. De gezinsgrootte was ook een probleem.

“De resultaten laten zien dat de sluiting van scholen en kinderopvang vergaande gevolgen kan hebben voor kwetsbare gezinnen”, aldus de onderzoekers.

Nederlandse scholen zijn in december weer gesloten en zullen zeker niet openen voor 18 januari.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Gemeente Eindhoven komt met het GeldKrant

De EU wil buurlanden helpen aan coronavaccins