in

Meer gemeenten doen proef met vrijwillig vuurwerkvrije zone

Zeker dertien grote gemeenten experimenteren met Oud en Nieuw met vrijwillig vuurwerkvrije zones. Dat blijkt uit een inventarisatie van de Volkskrant.

De gemeenten volgen het voorbeeld van Den Haag. Daar werd vorig jaar al een proef gedaan waar inwoners zelf hun straat of pleintje vuurwerkvrij verklaren en daarop zelf toezien. De gemeenten leveren wel markeringsborden, maar handhaven het verbod zelf niet.

Onder de gemeenten die de komende jaarwisseling dergelijke zones toelaten, zijn de vier grote steden. Ook onder meer Almere, Delft en Hilversum experimenteren ermee. Ze hopen zo de overlast en risico’s van vuurwerk verder terug te dringen zonder veel geld uit te geven.

Mensen kunnen zelf een vuurwerkvrije zone aanvragen bij hun gemeente. Volgens de Volkskrant loopt het nog nergens storm. “Veel bewoners schrikken terug voor het gedoe met de buren die wel graag vuurwerk willen afsteken”, citeert de krant een woordvoerder van de gemeente Hilversum.

Geen landelijk verbod

Veel gemeenten zouden het liefst hebben dat er een landelijk verbod komt op consumentenvuurwerk, maar zo’n verbod wil het kabinet niet instellen. Daarom komen steeds meer gemeenten met eigen maatregelen om het afsteken van vuurwerk in te perken.

Behalve vrijwillig vuurwerkvrije zones heeft een aantal gemeenten de komende jaarwisseling ook vuurwerkvrije zones waar wél wordt gehandhaafd. Met ingang van 2019/2020 draaien Amsterdam en Rotterdam het beleid om: dan is vuurwerk alleen nog toegestaan in speciaal aangewezen zones.

Bron : NOS

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Metin Çelik wordt lijsttrekker voor DENK Zuid-Holland

Problemen aan de pomp door storing met pinnen in ochtendspits