in

Meer dan 5000 leerlingen ‘vermist’

Sinds de scholen zijn gesloten als gevolg van het coronavirus hebben veel scholen ervoor gekozen om hun lessen online te geven. Je bent namelijk nog steeds leerplichtig en het is geen vakantie, maar het lijkt erop dat ‘thuisscholing’ toch niet zo soepel verloopt als men dacht. Een peiling van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) toont dat er in totaal 5640 leerlingen onvindbaar zijn op basisscholen en middelbare scholen in Nederland.

De ‘vermiste’ leerlingen zijn natuurlijk niet op school vanwege de maatregelen tegen het coronavirus en de scholen kunnen ook geen contact leggen met de ouders. De peiling heeft gekeken naar 6500 basisscholen en 650 middelbare scholen. Iets meer dan 20 procent van de scholen meldt dat er gemiddeld 4 leerlingen momenteel onvindbaar zijn. Dit zijn in veel gevallen kinderen uit één gezin, “Het komt voor dat kinderen van arbeidsmigranten met het hele gezin zijn teruggegaan naar het land van herkomst, toen dat nog kon.” aldus AVS-voorzitter Petra van Haren, die zegt dat het vaak gaat om vluchtelingengezinnen, “Er zijn ook ouders die onze systemen en onze taal niet kennen en die denken, geen school, dus mijn kind blijft gewoon thuis. Zij weten niet dat er contact gezocht wordt.”

Ook is er momenteel speciale aandacht bij scholen voor kwetsbare kinderen die momenteel vanwege de coronamaatregelen thuiszitten. Deze kinderen kunnen slachtoffer worden van kindermishandeling. Eerder onderzoek heeft al een stijging aangetoond van huiselijk geweld sinds het sluiten van scholen en (niet essentiële) werkplekken.

Minister Slob van Onderwijs is van mening dat er opvang moet worden geregeld en gemeentes hebben daar een rol in, zegt hij, “Er wordt hard aan gewerkt, maar het is niet altijd duidelijk welke gezinnen en welke kinderen dit zijn en het is wel belangrijk dat we dat op orde krijgen.”

Scholen die vermoedens hebben van kindermishandeling hebben voortaan hulp van een speciale app van Beweging tegen Kindermishandeling in samenwerking met de AVS, “De app gaat leerkrachten en scholen helpen om goed en vlot te melden, om alle stappen te zetten die nodig zijn om een melding te doen maar ook om daarin zorgvuldig te zijn.” aldus AVS-voorzitter Petra van Haren.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Zeeland gaat boetes uitdelen

Turkse universiteit komt met een oplossing voor patiënten met ademhalingsproblemen