in

Meer dan 4.000 nieuwe Covid-19 besmettingen in één week

Dat zijn er 1.448 meer dan vorige week, vertelde RIVM-hoofd-epidemioloog, Jaap van Dissel, dinsdag tijdens een briefing over de crisis aan Kamerleden.

Ook het percentage positieve testen is gestegen van 2,3 procent naar 3,6 procent, bevestigde het RIVM later.

Er werden echter slechts 38 coronapatiënten in het ziekenhuis opgenomen, zes minder dan de week ervoor. Negen mensen zijn gestorven aan gevolgen van het coronavirus, dit is een stijging van drie vergeleken met de eerste week van augustus.

Van Dissel vertelde Kamerleden dat jongeren verantwoordelijk blijven voor het merendeel van nieuwe infecties en dat dit de lage ziekenhuisopnames zou verklaren omdat ze de neiging hebben om mildere symptomen te ervaren.

De bezorgdheid is de afgelopen dagen ook toegenomen over de impact van goede ventilatie- en airconditioningsystemen op de verspreiding van het virus, met name nu de schoolperiode in de herfst binnenkort begint.

Op de vraag van PvdA frontman, Lodewijk Asscher, over wat te doen met scholen die niet aan de juiste eisen voldoen, zei Van Dissel, “Het wetenschappelijke advies zou zijn om ervoor te zorgen dat je aan de bouweisen voldoet. En wat handhaving betreft, verwijs ik naar het beleid.”

Van Dissel zei ook dat hij geen voorstander is van het verplicht stellen van gezichtsmaskers op scholen, zoals in Duitsland is besloten, “Wat we moeten doen, is voorkomen dat infecties zich verspreiden tijdens familiebijeenkomsten,” zei hij, “Dat totaal moet naar beneden, want we willen kinderen de kans geven om naar school te gaan.”

Van Dissel noemde het besluit van de gezondheidsinstanties van Amsterdam en Rotterdam om hun werkdruk op het gebied van contactopsporing te verminderen ook ‘zeer zorgwekkend’.

“Om ervoor te zorgen dat onze huidige aanpak succesvol is moeten we succesvol zijn in het traceren van contacten.” aldus Van Dissel. In Nederland zijn tot nu toe 333 clusters geïdentificeerd en vindt 60 procent van de besmettingen plaats in de thuisomgeving.

Kamerleden zullen woensdag een debat houden over de volgende stappen in coronamaatregelen.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Grootste cocaïne lab ooit ontdekt in Nederland

ABN Amro schrapt 800 banen