in

Medisch raadsel: 18 baby’s zonder armen of handen geboren in Franse Ain

Aanvankelijk bleken volgens het register voor aangeboren misvormingen in de Oost-Franse regio Rhône-Alpes, Remera, in zes jaar tijd zeven baby’tjes zonder armen of handjes te zijn geboren. Gisteren signaleerde het register dat nog een achtste kind dezelfde afwijking aan de bovenste ledematen vertoont. Het jongetje werd in 2012 geboren, maar bleek nog niet te zijn meegeteld.

Daarop werd verder onderzoek gedaan. Uit ziekenhuisgegevens valt nu af te leiden dat er uiteindelijk elf bijkomende verdachte gevallen zijn, geven de Franse gezondheidsautoriteiten toe. Het gaat om zeven gevallen in de periode 2000-2008 en vier gevallen in de periode 2009-2014.

Raadsel
De autoriteiten en medische wereld staan voorlopig voor een raadsel. Volgens Remera ligt het aantal gevallen dat op enkele jaren tijd in de bewuste regio werd ontdekt ongekend hoog en is er sprake van een epidemie, maar de gezondheidsautoriteiten verklaarden tot tot nu toe dat de situatie in Ain statistisch gezien niet abnormaal was.

Het is zeer zeldzaam dat baby’s geboren worden zonder ledematen. In de jaren 50 kwam het vaker voor. Toen werd dat met name toegeschreven aan het gebruik van het medicijn thalidomide. Het medicijn werd later van de markt gehaald vanwege de ernstige gevolgen voor baby’s.

De ontdekking van de extra gevallen zal het debat over de oorzaak van de misvormingen en de uitzonderlijkheid ervan wellicht opnieuw aanzwengelen.

Bron: AD

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Aantal jongeren met jeugdzorg daalt

Megasmaragd van ruim een kilo gevonden in Zambia