in

Medisch gesteunde euthanasie voor lijdende kinderen tussen 1 en 12

In een kabinetsvergadering eerder deze week bracht minister van Volksgezondheid, Hugo de Jonge de kwestie van een ‘grijs gebied’ aan de orde tussen artsen die palliatieve sedatie geven om het lijden van deze jongeren te verlichten en actief hun leven beëindigen.

Uit een rapport van vorig jaar van deskundigen van de medische academische ziekenhuizen Groningen, Rotterdam en Amsterdam, bleek dat een kleine groep kinderen mogelijk lijdt omdat artsen bang zijn voor de gevolgen van mogelijke acties om hun lijden te verlichten. Uit onderzoek onder 72 artsen bleek dat de overgrote meerderheid het acceptabel vond om actief een einde te maken aan het leven van kinderen onder de 12 jaar die acuut lijden, op verzoek van hun ouders, en dat een nieuwe wet dit zou moeten toestaan.

In het onderzoek naar 296 sterfgevallen in 2015 waren er echter geen aanwijzingen dat euthanasie werd uitgevoerd bij kinderen onder de 12 jaar.

Hoewel in België de euthanasiewetgeving in 2014 werd uitgebreid tot alle kinderen, kunnen momenteel in Nederland baby’s van minder dan één jaar oud die ernstig ziek zijn, worden geholpen om te sterven volgens de LZALP-wetten en het zogenaamde Groningen-protocol. Kinderen van 12 tot 15 jaar kunnen onder de Nederlandse euthanasiewetgeving om hulp vragen, als hun ouders daarmee instemmen, en jongvolwassenen van 16-17 jaar kunnen om euthanasie verzoeken, maar moeten hun ouders informeren.

Een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid zei dat een debat, dat eerder dit jaar werd verwacht, is uitgesteld vanwege de coronapandemie. De vraag of en welke nieuwe wetten nodig zijn, zal naar verwachting aan de orde komen tijdens een debat over medische ethiek aanstaande donderdag.

“Ongeveer een jaar geleden werd een onderzoek naar kinderartsen gepubliceerd waaruit bleek dat ze dachten dat deze kinderen een nieuwe uitspraak nodig hadden.” aldus de woordvoerder, “Dit is niet iets waar het huidige kabinet gemakkelijk een mening over kan geven, omdat er zowel christelijke als liberale partijen in zitten. Dit zal deel uitmaken van het volgende debat, maar het huidige kabinet heeft geen standpunt ingenomen.”

Rapporten in sommige Nederlandse kranten suggereren dat de kwestie de coalitie waarschijnlijk zal splitsen. Een woordvoerder van de ChristenUnie, algemeen beschouwd als de meest tegenpartij, vertelde DutchNews.nl dat zij zich niet verzet tegen palliatieve sedatie, sterke pijnstillende kalmerende middelen waarvan de Nederlandse richtlijnen zeggen dat ze aan volwassenen kunnen worden gegeven als overlijden binnen 12 weken wordt verwacht.

“Er is een heel spectrum. We zijn tegen euthanasie voor kinderen die niet als mentaal competent worden beschouwd, maar we hebben niets tegen palliatieve sedatie. Tussen hen zijn er veel verschillende mogelijkheden en de vraag is wat het formele voorstel zal zijn. Het actief beëindigen van een leven is een heel moeilijke en genuanceerde vraag en wat zijn de grenzen?” aldus de ChristenUnie woordvoerder.

In het algemene debat van volgende week kan ook aandacht worden besteed aan een voorstel van D66-Kamerlid, Pia Dijkstra, om de huidige euthanasiewetgeving uit te breiden zodat gezonde 75-plussers staatssteun kunnen vragen om te sterven omdat ze niet meer willen leven.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Rutte : Nederlandse coronacijfers ‘heel slecht’

Europese reisbeperkingen goed voor Nederlandse vakantieparken