in

Medicijn voor psychiatrische patiënten drie keer zo duur: ‘Kwetsbare mensen de dupe’

Vanaf vandaag moeten patiënten met een bipolaire stoornis of depressie ruim drie keer zo veel betalen voor het medicijn Priadel. De farmaceut lijkt zijn monopoliepositie te gebruiken om de prijs van het medicijn maximaal te kunnen verhogen. “Heel gevaarlijk en onverantwoord.”

“We zijn verontwaardigd”, zegt Henk Mathijssen, voorzitter van PlusMinus, de belangenvereniging voor mensen met een bipolaire stoornis. “De farmaceutische industrie laat weer eens zijn ware gezicht zien. Het gaat ze niet om patiëntenbelangen, maar vooral om het maken van winst.”

Geen betaald werk
De eigen bijdrage voor het medicijn Priadel, waarvan zo’n 19.000 mensen afhankelijk zijn, is vanaf vandaag geen 4,76 euro, maar 15,78 euro per mg (100 stuks). “Het gaat om kwetsbare mensen met een forse aandoening”, zegt Mathijssen. “Veel van hen hebben geen betaald werk, omdat dit niet kan. Een dergelijke verhoging grijpt dan fors in. Mensen voelen zich misschien genoodzaakt om te stoppen en rennen hiermee richting een depressie of manische fase.”

Essential Pharma, dat het medicijn op de markt brengt, verwierf in maart de monopoliepositie op de medicatie voor bipolaire patiënten. In 2017 had het bedrijf al Camcolit opgekocht en de prijs van het medicijn maximaal verhoogd.

Bewuste strategie
“Het lijkt een bewuste strategie”, zegt Elnathan Prinsen, de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie. “Donderdag maakte het bedrijf het bekend en vandaag wordt de prijsverhoging al ingevoerd. Patiënten hebben helemaal geen mogelijkheid zich voor te bereiden.”

Zowel Camcolit en Priadel bevatten lithium, wat psychiatrische patiënten kalmeert. Dit middel wordt het meest voorgeschreven, omdat dit het effectiefst is en de minste bijwerkingen heeft. “Alleen als lithium niet werkt, wordt er gekeken naar een alternatief”, zegt Mathijssen. “Maar je kunt niet zomaar het ene middel inleveren voor het andere. Iedereen reageert er anders op. Lithium houdt de stemming stabiel. Als je het niet gebruikt, komen de stemmingswisselingen weer terug. Dan ontregel je.”

Lage productiekosten
De prijsverhoging is bovendien nergens op gebaseerd, zegt Prinsen. “Het middel is al jaren op de markt, dus de productiekosten zijn laag. Het is helemaal geen duur middel om te maken. Daarnaast zou je bij dit soort kwetsbare mensen helemaal geen eigen bijdrage voor medicijnen moeten vragen. De therapietrouw, waar ook het slikken van medicijnen onder valt, wordt lager zodra de kosten hoger worden.”

“Voor mensen met een psychische aandoening hakt dit erin”, zegt Mathijssen. “Ze voelen zich vaak al gestraft wegens hun ziekte en voelen zich nu dubbel gestraft. Als je al moeite hebt positief naar het leven te kijken, werken dit soort dingen niet mee.”

Politiek in actie
Mathijssen heeft niet de illusie dat de farmaceutische industrie zich om het leven van patiënten gaat bekommeren, daarom vindt hij dat de politiek in actie moet komen. “Hopelijk gaan zij iets doen tegen deze uitwassen van de farmaceutische industrie.”

Bron : RTL Nieuws

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

“Dagelijks raken honderd mensen vermist.”

Eerste boetes voor appen op de fiets zijn al uitgeschreven