in

ME ontruimt klimaatprotest in Amsterdamse centrum

Het zou weken duren en het was afgesproken dat er geen geweld zou worden gebruikt maar het klimaatprotest in Amsterdam was van korte duur. Binnen een paar uur had het ME het klimaatprotest in het centrum van Amsterdam ontruimd en een eind gemaakt aan de demonstratie van de actievoerders.

Het kruispunt op de Stadhouderskade, pal voor het Rijksmuseum is maandagochtend vroeg hermetisch afgesloten. De ME leidt het verkeer om, de demonstranten van Extinction Rebellion hebben met een levensgroot roze spandoek met de tekst ’tell the truth’ de boel geblokkeerd. Er kan geen muisje meer langs, tot frustratie van sommige voorbijgangers. Een man die qua uiterlijk onopvallend tussen het actievoerende publiek op had kunnen gaan, fulmineert tegen een van de agenten. Hij is zwaar verontwaardigd dat hij om moet lopen. Zelfs in de meest ’groene’ stad van Nederland waardeert niet iedereen de vraag om ’aandacht voor de ecologische crisis’, zoals demonstrant Joost de blokkade omschrijft.

Anarchisten
Wie denkt dat klimaatstakers anarchisten zijn, heeft het mis. Actievoeren gaat volgens strikte protocollen. De klimaatstakers van Extinction Rebellion hebben voor de enkele honderden sympathisanten die het kruispunt hebben weten te bereiken keurig zogeheten dixies geplaatst.

Woordvoerders van Extinction Rebellion zijn herkenbaar aan hun hesjes. De toegesnelde journalisten kunnen aan hen de vragen stellen. „Wij mogen eigenlijk niet met de media praten”, zeggen studenten Douwe en Eva. Zij hebben zich net met een bruine boterham genesteld bij de snel opgezette koepeltentjes van deelnemers die daadwerkelijk het geloof hebben een week lang op een van de drukste kruispunten van de hoofdstad te kunnen bivakkeren.

Toch willen ze na enig aandringen wel hun persoonlijke mening geven. „Welke universiteit je ook inloopt, iedereen vertelt je daar dat het veel erger is met het klimaat dan we nu denken. Aan de natuurrampen kun je het nog niet afzien, maar mijn gevoel zegt dat dit niet lang meer duurt”, zegt filosofiestudent Douwe. Biologiestudent Eva valt hem bij. „Natuurlijk moet er meer gebeuren dan de regering nu doet. Maar we staan hier niet alleen om dat te eisen. We willen ook laten zien dat we staan achter alle maatregelen die nu aangekondigd worden. Als hart onder de riem.”

College
De twee studenten zijn overigens niet van plan om een week te staken voor het Rijksmuseum. „Ik heb gewoon college”, constateert Douwe nuchter.

Hoewel demonstreren op het kruispunt door de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema is verboden, wordt de groep actievoerders de eerste uren geen strobreed in de weg gelegd. De politie heeft een al te grote toestroom van actievoerders voorkomen: bij het Centraal Station is iedereen met een backpack al de tocht naar de Stadhouderskade belet. De actievoerders zijn linea recta teruggestuurd. Maar de groep klimaatactivisten die de locatie wel heeft bereikt, zingt en danst vrolijk. Teksten als ’hé hé, ho ho, fossil fuel has to go’ schallen door de lucht.

Maar tegen negen uur is het genoeg geweest. De ME sommeert de demonstranten naar de daartoe aangewezen actieplek op het Museumplein te gaan. Bij weigering worden ze aangehouden. Tussen de menigte kondigen agenten vast aan naar welk cellencomplex de actievoerders worden gebracht in geval van aanhouding.

Gejoel
Na de zoveelste oproep te vertrekken, is het genoeg. De eerste demonstranten worden, ingeklemd tussen agenten, meegenomen naar de arrestantenwagen. Bij iedere activist die wordt meegenomen, klinkt gejoel. Medewerking is er niet, verzet evenmin, ook volgens protocol. Lijdzaam laten de activisten zich van de grond rapen, waar ze inmiddels in elkaar gehaakt zijn gaan zitten.

Actievoerder Joost heeft het wel gezien. Hij piept er tussenuit. „Zou je ons niet willen neerzetten als een bende schreeuwers?”, vraagt hij. De voormalig student filosofie en voorvechter van eerlijker, duurzamer handel is bang dat daardoor de goede boodschap verloren gaat. Het vreedzame verzet dat aan het eind van de demonstratie nog geboden wordt, had van hem niet per se gehoeven. „We hebben ons punt gemaakt”, zegt hij terwijl hij wegloopt. Hij wel.

Bron : De Telegraaf

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Amerikaanse diplomaat vlucht het land uit na dodelijke ongeluk

Terroristische motief achter aanslag met Duitse vrachtwagen