in

MC Slotervaart is failliet verklaard

Het faillissement betekent dat het ziekenhuis op korte termijn gaat sluiten. De opvang van patiënten is gegarandeerd door de zorgverzekeraars en de omliggende ziekenhuizen”, aldus een woordvoerder het ziekenhuis.

De medewerkers werden donderdagmiddag geïnformeerd. Volgens MC Slotervaart stellen zorgverzekeraars, onder leiding van Zilveren Kruis, geld beschikbaar voor een “voortvarende en gecontroleerde afbouw van de zorg”.

De patiënten die op dit moment in het ziekenhuis liggen worden naar een ander ziekenhuis overgeplaatst. Vrijdag om 15.00 uur moet het ziekenhuis helemaal leeg zijn. Ook de poliklinische patiënten worden de komende periode aan een ander ziekenhuis overgedragen.

Onhaalbaar
In de wandelgangen werd in de ochtend al gespeculeerd over een hele snelle sluiting van het complete ziekenhuis, bijna 44 jaar na de opening eind 1975.

Het voornemen van MC Slotervaart de komende tijd ‘gewoon’ open te houden, hoewel een faillissement onafwendbaar leek, bleek praktisch onhaalbaar.

Toeleveranciers haken af, operatiekamers zijn gesloten en inhuurkrachten blijven weg. In het restaurant van MC Slotervaart zat personeel donderdagochtend in onzekerheid bij elkaar. Een receptioniste had de tranen in de ogen staan. In de gang stonden personeelsleden van de operatiekamers, die niet kunnen werken.

Voldoende capaciteit
Het ziekenhuis vroeg dinsdag uitstel van betaling aan. Rekeningen konden niet meer betaald worden, en de zorgverzekeraars weigerden om bij te springen.

De andere ziekenhuizen in de stad krijgen er in één klap veel meer patiënten bij, maar volgens een woordvoerder van Amsterdam UMC, locatie VUmc is er naar verwachting voldoende capaciteit om de patiëntenzorg over te nemen. “Binnen het netwerk in de regio Amsterdam zou het moeten lukken,” zegt een woordvoerder van het VUmc in Amsterdam.

Volgens hem hebben de ziekenhuizen in de regio, de bewindvoerder van het Slotervaartziekenhuis en zorgverzekeraar Zilveren Kruis woensdagavond een ‘constructief gesprek’ gevoerd over het garanderen van zorg en patiëntveiligheid.

Daar waren onder anderen afgevaardigden van OLVG, Amsterdam UMC en ziekenhuis Amstelland in Amstelveen bij aanwezig. Afgelopen dinsdag ging de spoedeisende hulp al per direct dicht. De andere ziekenhuizen vangen sindsdien de patiënten op.

Actie door personeel
Kort voordat donderdagmiddag bekend werd dat MC Slotervaart definitief failliet is verklaard, voerden enkele tientalle zorgmedewerkers actie om het noodlijdende ziekenhuis open te houden.

Ze verzamelden zich rond 13.30 uur voor de hoofdingang van het ziekenhuis en hadden spandoeken bij zich met teksten als ‘Handen af van ons ziekenhuis’ en ‘Laat onze patiënten in de buurt niet stikken’. Op twee andere spandoeken staat ‘Wie betaalt nu onze huur en/of hypotheek’ en ‘Laat ons ziekenhuis niet verloren gaan’. Ze scandeerden “Wie betaalt?”

Twee verpleegkundigen hielden al rekening met het ergste scenario. “Iedereen staat hier voor zijn job, maar ook voor de patiënten. Die worden nu al uit huis getransporteerd en overal staan verhuisbusjes.”

De medewerkers zijn verslagen. “In één keer wordt alles onder je ogen weggegeven”, zegt een van hen. “Ik snap het nog steeds niet”, reageert de ander. “Het is een bittere pil, ik werk hier al vijftien jaar en het kwam altijd op het laatste moment weer goed.”

Bron: Het Parool

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Toezichthouder onderzoekt ledlampen in huis die voor wifistoringen zorgen

Man wil af van spinnen en steekt huis van ouders in brand