in ,

Massaal protest tegen btw-verhoging groente en fruit: 100.000 handtekeningen

Ruim 100.000 Nederlanders hebben zich aangesloten bij de campagne van voedselwaakhond Foodwatch tegen de btw-heffing op groente en fruit. De grens van 100.000 werd vanochtend geslecht. Vanaf overmorgen gaat de btw op groente en fruit omhoog, van 6 naar 9 procent. Foodwatch wil dat de heffing verdwijnt.

,,Met het eten in de supermarkt gaat iets vreselijk mis”, stelt de voedselwaakhond. ,,Sinds de eeuwwisseling is suiker 18% goedkoper geworden, maar groenten (+50%) en fruit (+41%) zijn juist enorm in prijs gestegen. Je zou verwachten dat de overheid ingrijpt om ervoor te zorgen dat gezond eten niet duurder wordt. Maar ze doet juist het tegenovergestelde.”

Dat leidt volgens Foodwatch tot ongezond eetgedrag, en dat leidt weer tot overgewicht en hogere zorgkosten. Foodwatch stuurt de duizenden steunbetuigingen voor de actie per email door naar Kamerleden van coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie.

Verzet
Het verzet tegen de btw-maatregel is er al langer, maar leeft weer op nu de invoering van de maatregel in zicht komt. Het kabinet liet eerder al weten niet af te zien van de verhoging, ondanks verzet van wetenschappers, artsen en consumentenorganisaties.

De regering zegt dat een uitzondering voor gezond voedsel vanwege Europese regels onmogelijk is. In het regeerakkoord is afgesproken dat het laagste btw-tarief – voor onder meer de dagelijkse boodschappen – omhoog gaat van 6 naar 9 procent. De maatregel is onderdeel van een groter pakket. Andere belastingen gaan juist omlaag.

Bron : AD

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Rutte: laat hulpverleners met Oud en Nieuw veilig hun werk doen

Sterke groei voor supermarktketen Jumbo