in ,

Marokkaanse Nederlanders willen worden bevrijd van hun Marrokkaanse Nationaliteit

Kamerleden zullen woensdag debatteren over mensen die ongewild een tweede nationaliteit hebben en hoe ze deze kunnen helpen van hun tweede nationaliteit af te komen. Ministers hebben wel al laten weten dat er weinig perspectief is op verandering in de huidige situatie.

Het debat komt vanwege een groep van 12 Nederlandse Marokkanen die een oproep aan de regering hernieuwt, om hen te helpen hun Marokkaanse nationaliteit, die ze automatisch bij geboorte hebben gekregen, te laten varen.

De ministers zeiden vorige week dat ze de oproepen van D66-parlementslid, Jan Paternotte, voor de oprichting van een register van ‘ongewenste nationaliteiten’ niet steunden, maar hebben gezegd dat ze een commissie zullen instellen om de kwestie te onderzoeken. Die commissie zal volgend voorjaar verslag uitbrengen.

Ongeveer 400 duizend mensen in Nederland hebben de Marokkaanse nationaliteit, waaronder tienduizenden immigranten van de tweede en derde generatie. “De groep wordt alleen maar groter, maar je moet naar de toekomst kijken”, aldus campagnevoerder, Mohammed Amesses, tegen omroep NOS. “Ze zijn allemaal Nederlanders.’

Zo’n 26 andere landen, waaronder Argentinië, Griekenland, Eritrea en Syrië, staan hun burgers ook niet toe hun nationaliteit te laten vallen.

Nederland verwijdert de Nederlandse nationaliteit daarentegen automatisch van mensen die al lang in het buitenland wonen en geen up-to-date paspoort meer hebben.

Ook dat vraagt om verandering. De Nederlandse expatorganisatie SNBN heeft onlangs haar campagne om dubbele nationaliteitsrechten te verwerven voor Nederlanders die in het buitenland wonen hernieuwd en hoopt de kwestie een onderdeel wordt van de algemene verkiezingscampagne.

Ook genaturaliseerde Nederlanders moeten afstand doen van hun oorspronkelijke nationaliteit, of ze dat willen of niet.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Coronabesmettingen nemen weer toe : RIVM vreest kerstpiek

Britse staatsburgers kunnen vanaf januari een NL reisverbod krijgen onder coronamaatregelen