Marokkaanse Nederlanders willen af van dubbele paspoort

Marokkaanse Nederlanders willen af van dubbele paspoort

"Na 50 jaar verlangen wij een volwaardig Nederlands burgerschap." Een groep Marokkaanse Nederlanders willen af van de verplichte Marokkaanse nationaliteit en heeft de Tweede Kamer opgeroepen hen te ondersteunen in hun strijd.

Sportscholen mogen eerder open
Nederland ontdekt medicijn tegen het coronavirus
Vanaf morgen hitteplan in heel Nederland

“Na 50 jaar verlangen wij een volwaardig Nederlands burgerschap.” Een groep Marokkaanse Nederlanders willen af van de verplichte Marokkaanse nationaliteit en heeft de Tweede Kamer opgeroepen hen te ondersteunen in hun strijd.

De Volkskrant schrijft dat de dubbele nationaliteit in Nederland, voor het eerst zo openlijk wordt aangevochten. Het manifest is ondertekend door twaalf Nederlandse Marokkanen, onder wie studenten, journalisten en maatschappelijk ondernemers.

In het manifest vragen de Nederlandse Marokkanen om hulp. “Wij willen vrij zijn om al dan niet te kiezen voor een dubbele nationaliteit en niet verplicht worden door een vreemde mogendheid tot een levenslang onderdaan zijn van een staat waar wij geen binding mee wensen.” Het manifest wordt ook massaal verspreid op Facebook.

In 1969 is er een wervingsverdrag getekend tussen Marokko en Nederland, vanwege de komst van Marokkaanse arbeidsmigranten. De wervingsverdrag houdt in dat, wie zowel de Nederlandse als de Marokkaanse nationaliteit heeft, blijft levenslang verplicht de Marokkaanse nationaliteit te behouden.

Je moet dus met een dubbele nationaliteit, altijd rekening blijven houden met de Marokkaanse wetten en straffen. Dit gaat om bijvoorbeeld, huwelijk, echtscheiding of naamgeving maar ook om seksuele oriëntatie.

De Volkskrant meldt dat het manifest door meer van de 400 duizend Marokkaanse Nederlanders wordt ondersteund, maar velen zouden het niet willen ondertekenen uit angst voor represailles.

©NieuwsOn

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0