in

Mark Rutte : Versoepeling zijn riskant maar verantwoord

Zoals verwacht kondigde premier Mark Rutte tijdens de persconferentie van dinsdagavond vier versoepelingen aan in de huidige coronaregelgeving, en maakte ook meteen officieel dat de avondklok wordt verlengd tot de ochtend van 15 maart.

“De middelbare scholen gaan weer open en elke leerling moet vanaf 1 maart minstens één dag les krijgen op school”, aldus Rutte.

Vanaf 3 maart kunnen kappers en andere ‘contact’ beroepen weer van start gaan, behalve sekswerkers, en kunnen tieners en volwassenen tot 27 jaar buiten teamsporten beoefenen, maar geen formele competities. Daarnaast mogen winkels vanaf 3 maart, op afspraak, open voor klanten.

Alle vier de maatregelen zullen een “sociaal positieve impact hebben”, zei Rutte. “We gaan een nieuwe, en heel moeilijke fase in. We zijn het allemaal beu en we proberen de negatieve impact zo klein mogelijk te houden.”

Denktanks van de regering hebben ook gewaarschuwd voor de impact op de samenleving, voegde hij toe, “en daarom moeten we nog een paar risico’s nemen. De versoepeling van de regels is geen gratis ticket, en kan worden teruggedraaid, afgezien van de heropening van de scholen.”

Rutte richtte zich ook rechtstreeks tot de televisiekijkers en zei dat hij met iedereen in Nederland een “persoonlijke deal” wilde sluiten. “De extra risico’s betekenen dat we ons allemaal nog strikter aan de basisregels moeten houden”, aldus Rutte. “Uw gedrag telt”.

Dit betekent een masker dragen in de supermarkt, thuis werken en zelfs bij de lichtste symptomen een test laten doen. “Ongeveer 25 procent van de mensen die positief testen op het coronavirus, gaat nog steeds naar de supermarkt of gaat met de hond uit wandelen”, zei hij. Dergelijk gedrag is “gevaarlijk en mogelijk levensbedreigend”.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Avondklok verlengd tot 15 maart : Derde coronagolf onvermijdelijk

De Jonge : Het zal nog even duren voordat we onze leven terug krijgen