in

Mark Rutte roept Nederlanders op vol te houden

De toespraak van premier Mark Rutte begint rumoerig vanwege gejoel en gefluit van demonstranten in de achtergrond. In verschillende video’s op social media zijn tientallen mensen te zien en te horen, die geluiden maken buiten.

De premier begint zijn toespraak meteen met, “Nederland gaat de komende vijf weken grotendeels op slot” en voegt toe, “Alles is erop gericht om het aantal contacten tot een minimum te beperken. Dan heeft het virus geen kans om over te springen.”

Rutte is zich ervan bewust dat de maatregelen ingrijpend zijn, “Zeker zo net voor Kerst. Maar dat we er doorheen komen, staat voor mij vast.” Maar het lijkt erop dat niet alle Nederlanders dezelfde optimisme van de premier delen, terwijl Rutte benadrukt dat we er samen doorheem zullen komen, zijn er tientallen demonstranten te horen in de achtergrond die joelen en fluiten in protest.

Maar de premier gaat door en zegt dat de lockdown die het kabinet instelt een groot pakket aan maatregelen en dringende adviezen zijn. De nieuwe regels gaan morgen in en gelden tot en met 19 januari. Er zal op 12 januari een nieuwe persconferentie worden gehouden, waarin Rutte en minister De Jonge zullen uitleggen hoe het dan verder zal gaan.

Wel wordt er een beetje rekening gehouden mt de feestdagen en komt er een uitzondering voor Kerst. Op 24, 25 & 26 december mogen in plaats van twee, drie mensen op bezoek komen. Met uitzondering van kinderen onder de 13 jaar.

Op Rijksoverheid.nl wordt er geadviseerd om niet naar het buitenland te reizen tot half maart. Het kabinet raad nou al, niet-essentiële reizen naar het buitenland, af. In het overzicht van de nieuwe maatregelen staat dat mensen tot halverwege maart ook geen reis moeten boeken.

Rutte zegt dat deze strenge lockdown-regels zeker noodzakelijk zijn om het aantal contactmomenten omlaag te brengen. Op deze manier kan het virus zich moeilijker verspreiden. Ook herinnerde hij iedereen eraan dat er door corona al meer dan een miljoen reguliere behandelingen in het ziekenhuis zijn uitgesteld.

De premier sluit zijn toespraak af met hoop, Dankzij de vaccins wordt 2021 een jaar van hoop.” zegt Rutte, die gelooft dat er een tijd komt waar we corona achter ons zullen laten, maar ook benadrukt hij “Dat is niet meteen.”

“We moeten door deze hele zure appel heen bijten voor het beter wordt. En ja, het wordt beter.”

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

CBS : Hoogste verzuimpercentage in 17 jaar

Van Dale’s woord van 2020 : Anderhalvemetersamenleving