in ,

Mark Rutte : “Racisme is een probleem in Nederland.”

“Racisme is een probleem in Nederland.” Het antwoord van Mark Rutte op een vraag over de recente onrust in de Verenigde Staten was een onverwachte omweg tijdens zijn persconferentie over het coronavirus, maar kan worden gezien als een keerpunt.

De premier was aanwezig om vragen te beantwoorden over de recente versoepelingen van reisbeperkingen naar een groot deel van Europa, maar alles werd overschaduwd door de dood van George Floyd in Minnesota en de daaropvolgende demonstraties tegen racisme en politiegeweld in onder meer Amsterdam.

Rutte bekritiseerde de scènes in de hoofdstad, waar vijfduizend mensen dinsdag de Dam hadden gevuld, waardoor het onmogelijk was om 1,5 meter uit elkaar te blijven, maar hij weigerde mee te doen aan de veroordeling van burgemeester Femke Halsema. “De dood van George Floyd is onaanvaardbaar, maar de demonstratie op de Dam in de vorm die het aannam was onverantwoordelijk.” aldus de premier. “Het is iets dat de gemeente in Amsterdam moet onderzoeken, niet het kabinet in Den Haag.”

Rutte benadrukte dat de foto’s van die dag duidelijk laten zien dat “er iets mis is gegaan.”

Ook ging de premier verder in op de onderliggende kwestie van racisme, “Het is niet alleen iets in Amerika.” zei hij. “Mensen ervaren in Nederland dezelfde dingen. Er zijn ook mensen in Nederland die niet beoordeeld worden op hun toekomst maar op hun verleden, hun achtergrond, die niet als individuen worden aangesproken maar als de groep waar ze vandaan komen. Niet vanwege hun gedrag maar vanwege hun religieuze overtuigingen. Het gebeurt ook in Nederland en het treft veel mensen in dit land.”

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Anti-Racisme protest Rotterdam vroeg beëindigd vanwege drukte

Zal Hema worden gered van faillissement