in

Mark Rutte : Niet nodig om leger in te schakelen

“Het is op dit moment niet nodig om het leger in te schakelen om rellen de kop in te drukken, maar er is ook geen taboe om dat te doen als dat nodig zou zijn”, zei premier Mark Rutte woensdag tijdens een debat over de recente problemen met relschoppers.

PVV-leider Geert Wilders riep de regering op om het leger stand-by te zetten en zei dat soldaten de druk zouden kunnen verlichten op de politie, die al overbelast is. “Daar hebben we een leger voor”, zei hij tegen parlementsleden. “Hopelijk houden de idioten op met rellen, maar als ze dat niet doen, moeten we er klaar voor zijn.”

Burgemeesters en politiechefs hebben al gezegd dat ze geen versterking nodig hebben, en de dinsdagavond verliep relatief vredig na de botsingen van maandag.

Rutte vertelde Kamerleden dat politiechefs duidelijk hebben gemaakt dat ze het op dit moment aankunnen en dat het zetten van zo’n stap ‘geen toegevoegde waarde’ heeft.

Minister van Justitie, Ferd Grapperhaus, wees erop dat de strijdkrachten er al bij betrokken zijn, aangezien de oproerpolitie (ME of marechaussee) onder de controle van het ministerie van Defensie valt. “Geen enkele burgemeester heeft in mijn regelmatige gesprekken met hen tegen me gezegd, zou je aan het leger denken”.

In totaal heeft de politie dinsdagavond 131 arrestaties verricht, de meeste in Rotterdam, en de meesten van degenen die werden opgepakt waren jonger dan 25 jaar.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Catherine Keyl : Relschoppers zijn een stel verwende snotapen die zich verveelden

Jongen opgepakt in verband met brand in het Plaswijckpark Rotterdam