in

Mark Rutte : Het coronavirus is geen grap

Daarnaast worden de weekactiviteiten van eerstejaarsstudenten voor nieuwe studenten fors teruggeschroefd en kunnen burgemeesters een avondklok opleggen aan cafés en bars, vertelde premier Mark Rutte donderdagavond tijdens de persconferentie, “Het aantal besmettingen in Nederland is de afgelopen week verdubbeld tot 2.588. Hoewel dit geen reden voor paniek is, is er op lokaal, regionaal en nationaal niveau een gezamenlijke inspanning nodig om het virus onder controle te houden.” aldus Rutte.

Hij benadrukte dat de 1,5 meter regel en symptomen worden genegeerd, “minder mensen blijven thuis om te werken of als ze symptomen hebben”, aldus Ruttem “het virus is een ongenode gast op verjaardagsfeestjes.”

De premier sprak ook de jongeren, die verantwoordelijk zijn voor een groeiend aandeel aan nieuwe besmettingen, direct toe, “Als te veel van jullie de regels aan hun laars lappen, zitten we binnenkort allemaal weer binnen.” De premier voegde toe, “Coronavirus is geen grap, en als je doet alsof het zo is, ben je zo dik als een plank.”

Rutte riep nogmaals iedereen op om de coronaregels in acht te nemen, “Een tweede lockdown willen we niet en die hoeft er ook niet te komen.”

Nieuwe besmettingen in Nederland hebben een zorgwekkend niveau bereikt, maar volgens de premier hebben we nog geen kritiek punt bereikt, “Lokale en regionale maatregelen kunnen, waar nodig, landelijk worden opgeschaald en daarbij is de rol van lokale hoofden openbare veiligheid cruciaal.” aldus Rutte, verwijzend naar de experimenten met verplichte mondmaskers in Rotterdam en Amsterdam.

Rutte deed ook direct een beroep op toeristen in Amsterdam om weg te blijven uit drukke gebieden.

Burgemeesters, zei hij, kunnen lokale vereisten voor mondmaskers invoeren om het gedrag van mensen te veranderen. Ze kunnen ook drukke parkeerterreinen op het strand sluiten. Nieuwe bevoegdheden voor burgemeesters zijn onder meer de mogelijkheid om uitgaansverboden in te voeren in cafés, bars en nachtwinkels en om supporters te verbieden van lokale sportevenementen.

Deze maatregelen kunnen indien nodig landelijk worden uitgebreid, stelt Rutte.

De overheid heeft ook strenge regels ingevoerd voor de evenementen van de eerstejaarsweek van dit jaar voor nieuwe studenten. “In het algemeen”, zei Rutte, “zouden ze online moeten worden georganiseerd.” Fysieke bijeenkomsten, die geen alcohol mogen bevatten en om 10 uur moeten eindigen, moeten informeel, kleinschalig zijn en rechtstreeks verband houden met de studie of met sport.

Studentenverenigingen en broederschappen mogen echter geen initiatieceremonies organiseren voor nieuwe aspirant-leden.

Regionale aanpak

Minister van Volksgezondheid, Hugo de Jonge benadrukte de noodzaak van een regionale aanpak om het virus te bestrijden. “De huidige situatie in Nederland laat zien dat de situatie in Rotterdam om een ​​andere aanpak vraagt, dan in Drenthe vraagt.”

Wat betreft buitenlandse vakanties was de minister erg direct over mensen die op vakantie gaan naar risicolanden, “Mensen hoeven niet naar een code-oranje gebied (zoals Barcelona en Kroatië) te reizen. Als ze dat wel doen, moeten ze twee weken thuis blijven en een test ondergaan als ze symptomen hebben.”

Bovendien zullen ambtenaren de passagierslijsten van luchtvaartmaatschappijen gebruiken om te controleren of mensen ook echt twee weken thuis blijven, zoals dat wordt gevraagd, zo zegt de minister. Er zullen testen op Schiphol worden ingevoerd voor iedereen die vanuit een risico-gebied terugkeert, maar kan niet verplicht worden gesteld.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Speculaties groeien over eventuele nieuwe coronamaatregelen

Nederlandse horeca is teleurgesteld in het kabinet