in ,

Mark Rutte heeft een Brexit ontbijt met Theresa May

De Britse premier Theresa May heeft dinsdagochtend een ontbijtvergadering met premier Mark Rutte, als gevolg van haar besluit om de cruciale stemming over de exit plannen voor Groot-Brittannië uit de Europese Unie, uit te stellen.

May zei maandagmiddag dat ze de geplande stemming van dinsdag over de Brexit-deal uitstelt en naar Brussel terugkeert om concessies te doen, omdat er onvoldoende steun is voor de overeenkomst zoals die nu is.

“De komende dagen zal May haar tegenhangers in andere lidstaten gaan bezoeken om de zorgen te bespreken die het parlement heeft uitgesproken.” zei haar bureau in een verklaring.

Die ronde van gesprekken met Europese leiders begint in de officiële residentie van Rutte, het Catshuis.

“Nederland is een van de landen die het zwaarst door de Brexit worden getroffen en Rutte is een van de belangrijkste en meest ervaren Europese leiders.” aldus RTL-correspondent Fons Lambie. “Ik heb Rutte afgelopen weekend ook mogen bellen.”

Eerder op maandagavond zei de Europese raadsvoorzitter Donald Tusk op Twitter dat de EU niet opnieuw zal onderhandelen over de deal. “Maar we zijn klaar om te bespreken hoe de bekrachtiging door het Verenigd Koninkrijk kan worden verzacht.” zei Tusk. “Naarmate de tijd opraakt, zullen we ook onze voorbereiding op een no-deal scenario bespreken.”

Rutte heeft herhaaldelijk gezegd dat de 27 EU-lidstaten aan een lijn staan in hun benadering van de Brexit.

“We willen allemaal een sterke relatie hebben met het Verenigd Koninkrijk, 65 miljoen mensen en een enorme markt.” aldus Rutte, “Maar tegelijkertijd willen we de integriteit van een interne markt handhaven die 420 miljoen klanten bedient die achterblijven.”

Vorige maand, nadat de deal door de EU-ministers was getekend, zei Rutte dat het ‘de beste is die we kunnen krijgen’.

“Als er mensen in Groot-Brittannië zijn die denken dat ze een betere deal kunnen krijgen, dan hebben ze het mis.” zei Rutte. “Dit is het beste wat je kunt krijgen, zowel voor Groot-Brittannië als voor de Europese Unie. Als er iets beters was, kan ik je zeggen dat Theresa May dat zou hebben gekregen.”

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Steeds minder ouderen werken door tot aan AOW-leeftijd

Franse president kondigt loonstijging aan