in

Man veroordeeld voor racistische haatboodschap

Een man die op Facebook een racistische boodschap plaatste na de dood van de Belgisch-Turkse Mehmet Kerim Akyil bij de aanslag in de Turkse nachtclub Reina in Istanbul op 1 januari 2017, is veroordeeld tot zes maanden effectieve gevangenisstraf en een boete van 4.000 euro.

Na berichten van de dood van de Belgisch-Turkse jongeman verschenen er verschillende racistische commentaren op Facebook. Er werden reacties gepost en gedeeld zoals, “een turk minder” en “nog velen te gaan hopelijk”.  Het is niet bekend wat de reactie was van de veroordeelde man, maar volgens Interfederaal Gelijkekansencentrum Unia had de beklaagde zich al eerder schuldig gemaakt aan dergelijke uitlatingen.

“Het werd duidelijk dat de veroordeelde zeer vaak haat zaait en ook niet inziet wat daar mis mee is. Hierbij viseerde hij vooral mensen met een migratieachtergrond” aldus Unia, die ook laat weten dat er geen verschil is tussen dagelijks op straat racistische haatpraat uitslaan en systematisch racistische haatboodschappen sturen via sociale media. Alle twee zijn ze verboden.

Volgens  Unia-directeur Els Keytsman was deze vonnis nodig, “Wat er leeft op sociale media, nemen mensen mee in het echte leven. Daarom moeten we online haat een halt toeroepen. Veel surfers denken dat ze zich ongeveer alles kunnen permitteren. Dat is dus niet het geval. Aanzetten tot haat, geweld of discriminatie is op straat verboden en kan ook niet op het internet.”

Bron : Vrt.be

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Kijk- en Luistergeld maakt weer een comeback

NPO komt met een nieuwe serie : Moslims Zoals Wij