in

Mag jouw baas jou verbieden om op vakantie te gaan?

RTL Nieuws beantwoord de vraag, stel je hebt een vliegticket naar Kreta geboekt en je krijgt een e-mail van je baas met het advies om niet te gaan. Moet je dan ineens je vakantie afzeggen?

Een werkgever heeft in principe niets te zeggen over wat zijn of haar werknemers in hun vrije tijd doen. Dat is niet veranderd tijdens de coronacrisis. Een werkgever mag een werknemer wel vragen, maar dus niet verbieden om in zijn eigen tijd naar een gebied te reizen – óók niet als daar een negatief reisadvies voor geldt.

Loon doorbetalen

Maar als je ziek wordt op vakantie of bij thuiskomst twee weken in quarantaine moet, is de werkgever niet in alle gevallen verplicht om het loon door te betalen. “Het hangt af van de situatie”, legt arbeidsrechtadvocaat Suzanne Meijers uit.

“Een werkgever moet in principe het loon doorbetalen, maar een uitzondering is wanneer je toch naar een oranje of rood gebied bent afgereisd terwijl je werkgever je al had afgeraden hier naartoe te gaan. Dan neem je als werknemer een risico.” En dan is betaling dus niet verplicht.

Als je niet op tijd kan terugreizen, mag de werkgever besluiten om je loon stop te zetten. Dit is ook het geval als je na je vakantie twee weken in quarantaine moet en thuiswerken geen optie is.

Omgekeerd mag een werknemer in sommige gevallen weigeren om voor het werk naar het buitenland te gaan als de baas dat eist. Reizen naar een land met een rood reisadvies mogen worden afgewezen, reizen naar oranje gebieden alleen als de reis niet noodzakelijk is. Heeft het land de kleurcode groen of geel? Dan kan je de reis meestal niet afwijzen.

Geen rechtspraak

Het coronavirus is voor iedereen nieuw en dus is er qua regels nog niets in beton gegoten, zegt Meijers. “Er is nog geen rechtspraak over. Stel, je gaat op vakantie naar een geel land dat ter plekke ineens oranje wordt en vervolgens moet je bij thuiskomst twee weken in quarantaine. Voor wie zijn de kosten dan? Dat is nu onduidelijk.”

Het is volgens Meijers verstandig dat werkgevers hun arbeidskrachten vooraf schriftelijk wijzen op de consequenties die er zijn als zij op vakantie gaan naar een oranje of rood gebied. “Dan kunnen werknemers achteraf ook niet zeggen dat ze het niet wisten.”

Bron : RTL Nieuws

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Vanaf 20 juli mondmaskers verplicht in Frankrijk

Familie besmet met Covid-19 na vakantie in Nederland