in

Macron probeert spanning met moslimgemeenschap te verminderen

Frankrijk staat sinds begin september op scherp, na de herpublicatie van cartoons van de profeet Mohammed door het weekblad Charlie Hebdo.

De Moslimgemeenschap heeft zijn ongenoegen geuit tegen de cartoons omdat ze bedoeld waren om de gemeenschap in het algemeen te provoceren en te beledigen. De publicatie van dergelijke karikaturen wordt gezien in de bredere context van het anti-islambeleid van de Franse staat, dat mensen discrimineert voor het eten van Halal-voedsel en vrouwen die de hijab dragen.

In een poging om moslims te bereiken, gaf Macron een lang interview in zachtere toon, waarin hij zijn visie uiteenzette, aan de in Qatar gevestigde tv-zender Al Jazeera, “Ik kan begrijpen dat mensen geschokt kunnen zijn door de karikaturen, maar ik zal nooit accepteren dat geweld gerechtvaardigd wordt.” aldus de president.

“Ik begrijp de gevoelens die dit oproept, ik respecteer ze. Maar ik wil dat je de rol begrijpt die ik heb. Mijn rol is om dingen te kalmeren, zoals ik hier doe, maar tegelijkertijd is het om deze rechten te beschermen.”

Hij voegde eraan toe, “Ik zal altijd de recht op vrijheid verdedigen in mijn land, om te spreken, te schrijven, te denken en te tekenen.”

Macron haalde uit naar “verdraaiingen” van politieke leiders over de cartoons van de profeet, en zei te vaak dat mensen werden voorgelokt dat ze een creatie van de Franse staat waren.

Hij veroordeelde “een verwarring die werd gevoed door vele media, en soms door politieke en religieuze leiders, wat wil zeggen dat deze karikaturen in zekere zin het project of de oprichting zijn van de Franse regering of de president.”

Ook veroordeelde hij oproepen tot een boycot van Franse goederen. Hij zei dat de campagne was opgezet door enkele privé-groepen “die vertrouwden op leugens, soms van andere leiders” over de karikaturen.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Daling in nieuwe besmettingen : 8740 positieve tests

Komen er nieuwe maatregelen? : Museums, bioscopen en theaters sluiten voor twee weken