in

Macron onthult plan om ‘islamitisch separatisme’ te bestrijden

Macron zei in zijn toespraak in de stad Les Mureaux, dat de islam een religie is die “over de hele wereld een crisis doormaakt”.

Hij voerde aan dat “islamitisch separatisme” problematisch was, en voegde eraan toe, “Het probleem is een ideologie die beweert dat haar eigen wetten superieur zouden moeten zijn aan die van de republiek.”

Zijn toespraak kreeg veel kritiek van Franse moslims, uit de vrees dat het wetsvoorstel dat in december aan het parlement wordt voorgelegd, kan leiden tot misbruik tegen hen.

Volgens het nieuwe plan kunnen sommige ngo’s of organisaties die “handelen in strijd met de wet en de waarden van het land” worden gesloten of onderhevig zijn aan strenge financiële audits.

Macron zei dat sommige moslimouders hun kinderen niet toestaan om muzieklessen te volgen, of naar zwemlessen te gaan met hun school. Hij voegde eraan toe dat de hijab of hoofddoek niet op scholen gedragen mag worden.

“Scholen zullen onder strikte controle staan en “buitenlandse invloed” zal in Frankrijk niet worden getolereerd”, zei hij.

Macron voegde eraan toe dat ze nauw zullen samenwerken met de Franse Raad van het Moslimgeloof (CFCM) en zei dat het plan tot doel heeft “de islam in Frankrijk te bevrijden van buitenlandse invloeden”.

Bovendien zal Frankrijk vanaf 2024 geen imams uit Turkije, Marokko, Algerije of andere landen toestaan om in het land te werken. In plaats daarvan zullen de imams van moslimgemeenschappen verplicht worden om in Frankrijk een opleiding te volgen en een certificaat te behalen.

Macron stelt dat het plan tot doel heeft “de republiek en haar waarden te verdedigen” door religie buiten het onderwijs en de publieke sector te houden.

Maar het controversiële plan heeft tot kritiek geleid sinds het voor het eerst werd voorgesteld, waarbij sommige vertegenwoordigers van de moslimgemeenschap de stap omschrijven als “islamofoob”.

De Franse president van de Moslimraad, Mohammed Moussaoui, waarschuwde eerder dat zij zich zouden verzetten tegen alle aanvallen tegenover moslims, “die hun religie beoefenen door de wetten te respecteren”.

In Frankrijk wonen naar schatting 6 miljoen moslims, ofwel 8 procent van de bevolking.

Macron’s controversiële toespraak werd ook bekritiseerd op sociale media. Een Franse mensenrechtenactivist, Yasser Louati, Twitterde, na Macron’s toespraak, dat de onderdrukking van moslims, in de eerste instantie, een “bedreiging” was, “nu is het een belofte”.

Een Portugese politicoloog, Bruno Macaes, schreef ook op Twitter, “Macron verbergt zijn gevoelens over de islam niet langer. Niet langer radicale islam, nu is alleen de islam het probleem. Ik denk niet dat een westerse leider ooit zo over de islam heeft gesproken. Er was altijd een zorgvuldig onderscheid tussen de islam en fundamentalistische bewegingen.”

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Donald Trump in ziekenhuis : “Het gaat goed!”

Geen vrijdagsgebed meer in Amsterdam vanwege coronamaatregelen