in

Luchtverontreiniging verergert Corona bij 20% van patiënten

“Mensen in gebieden met meer luchtverontreiniging hebben vaker chronische ziekten, zoals astma, longontsteking, kanker en hartaandoeningen”, zegt Jos Lelieveld, hoofd van de afdeling scheikunde van het instituut. “De impact van Covid-19 op deze mensen is veel ernstiger.”

Het onderzoek is gebaseerd op gegevens over het verband tussen uitbraken van het coronavirus in China en de Verenigde Staten, en slechte luchtkwaliteit, gekoppeld aan satellietmetingen van de hoeveelheid fijn stof in de lucht over de hele wereld.

Ongeveer 15 procent van de sterfgevallen door coronavirus wereldwijd kan in verband worden gebracht met luchtverontreiniging, zo meldt de studie. Het onderzoek plaatst Nederland op het Europese gemiddelde van 19 procent.

Dit is niet de eerste keer dat een studie verband legt tussen coronadoden en slechte luchtkwaliteit, aldus de krant. Artsen en politici in Brabant en Limburg wezen al op een mogelijk verband tussen het relatief grote aantal sterfgevallen in de provincie in het voorjaar, en de aanwezigheid van ammoniak en fijn stof in de lucht vanwege het grote aantal vee in de provincie.

Het RIVM heeft eerder gezegd, het verband tussen coronadoden en toegenomen luchtverontreiniging door veehouderij te gaan onderzoeken, maar zei dat er meer vervuilers in rekening moesten worden gebracht, zoals industrie en verkeer.

Lelieveld zei dat het verband tussen luchtvervuiling en coronadoden in veel onderzoeken is gevonden, “Het laat zien hoe belangrijk schone lucht is voor de gezondheid van mensen. Het is een oproep aan iedereen om dit serieus te nemen en aan politici om actie te ondernemen.” benadrukt hij.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Het kabinet steunt de efficiëntie van KLM : Weg vrij voor reddingsoperatie van € 3,4 miljard

Aantal coronabesmettingen blijven dalen