in

‘Liefdesvisa’ voor koppels van lange afstandsrelaties

Minister van Justitie, Ferd Grapperhaus zei in een brief aan het parlement dat ‘liefdesvisa’ zou worden verleend aan paren die konden aantonen dat ze al minstens drie maanden een relatie hadden en samen een ondertekende beëdigde verklaring dat ze samen waren.

De wet, gebaseerd op vergelijkbare regelgeving in landen als Denemarken en Oostenrijk, is van toepassing op kortdurende bezoeken van minder dan 90 dagen. Beide partners moeten hun naam en adres opgeven, evenals details van het retourticket van de buitenlandse partner.

Precies welke details de koppels moeten geven als bewijs van hun relatie is niet gespecificeerd, maar ze zullen moeten aantonen dat ze regelmatig tijd met elkaar doorbrachten voordat de lockdown beperkingen van kracht werden.

De wijziging volgt op een campagne met de naam #LoveIsNotTourism, opgezet door 300 mensen met partners buiten de Europese Unie die lobbyden bij parlementsleden en het ministerie van Justitie om de regels voor mensen in ‘duurzame’ relaties te veranderen.

Eerder deze week leek Grapperhaus elke versoepeling van de regels uit te sluiten toen hij zei ‘het huidige beleid niet hoeft te versoepelen’. Echtparen werden opgenomen in de oorspronkelijke lijst van vrijstellingen van de regering, een onderscheid dat D66-woordvoerder Sjoerd Sjoerdsma beschreef als ‘willekeurig’.

In een verklaring zei het Ministerie van Justitie dat het onder controle houden van het coronavirus de prioriteit van de regering bleef, maar de minister had opgemerkt dat ‘het verbod op inkomend reizen ernstige gevolgen heeft voor mensen die hun partners lange tijd niet hebben kunnen zien.’

“In het licht hiervan hebben we opnieuw kritisch gekeken naar de beperkingen van langdurige relaties om te zien of er manieren zijn om deze groep te huisvesten.” aldus de minister.

Campagnevoerder Anna-Louise Walton, die haar vriend in Den Haag niet kon bezoeken vanuit haar huis in New York sinds de sluiting begon, zei dat ze gelukkig was met deze ommekeer.

“Het geeft me hoop dat, hoewel de gevolgen van het coronavirus nog lang aanhouden, de Nederlandse regering bereid is om aanpassingen te doen om het leven van haar inwoners te verbeteren.” zegt Walton aan DutchNews.nl. “Ik ben heel blij dat koppels en gezinnen herenigd zullen worden en dat ik binnenkort mijn partner weer mag zien.”

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

“Turkije is vele landen voor op gebied van veilig toerisme.”

“De Belastingdienst handelde discriminerend.”