in

Levenslang voor aanslag op Joods Museum Brussel

De hoofdverdachte van de aanslag op het Joods Museum in Brussel is veroordeeld tot levenslang. Een medeplichtige moet vijftien jaar de cel in.

Vijf jaar geleden liep Syriëstrijder Mehdi Nemmouche het museum binnen en schoot daar vier mensen dood. Medeplichtige Nacer Bendrer was de leverancier van de wapens.

De twee Fransen werden vorige week al door de jury schuldig bevonden. Hun straf werd vandaag bepaald door de rechtbank, die tijdens de uitspraak zwaar werd beveiligd.

In het arrest zei de voorzitter van het hof dat er voor Nemmouche geen enkele verzachtende omstandigheid is. “Hij heeft een moeilijke jeugd gehad. Dat was misschien traumatiserend, maar hij heeft ook kansen gekregen. En het rechtvaardigt op geen enkele manier zo’n geweld.”

Het hof concludeert ook dat hij de rechtsstaat verwerpt. “Hij was de bedenker en de directe uitvoerder. De aanslag had een antisemitisch karakter en raakte het symbolische hart van de Joodse gemeenschap. Nemmouche zelf was egocentrisch en narcistisch.”

Tijdens het proces ontkende Nemmouche dat hij de schutter was, maar de jury geloofde dat niet. Zo had hij bij zijn arrestatie in Marseille, zes dagen na de aanslag, de moordwapens bij zich. Ook had hij dezelfde kleding als die van de schutter bij zich. Daarnaast kwam de schoenafdruk die hij achterliet in het Joods Museum overeen met de schoenen die hij bij zijn arrestatie droeg.

Bron : NOS

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Kamer wil voorlopig geen groei op luchthavens Rotterdam en Eindhoven

Tankwagen Rotterdam sleept personenauto mee: één dode