in ,

Leven in steden wordt onmogelijk voor mensen met lage inkomen

Het rapport stelt bijvoorbeeld dat wonen in de stad steeds duurder wordt voor huurders en gezinnen die een huis willen kopen. “Tegelijkertijd zijn openbare voorzieningen in steden verarmd, waardoor sommige groepen slecht toegang hebben tot relevante voorzieningen zoals zorg, een bibliotheek, sport of een welzijnscentrum.” aldus het rapport.

“Openbaar vervoer is duur, veel verbindingen zijn slechter geworden, niet iedereen kan een auto betalen en fietsen is niet altijd een optie.”

Het huidige gebrek aan toegang tot steden treft niet alleen traditioneel achtergestelde groepen (zoals mensen met een laag inkomen of bijstandsuitkering), “maar ook mensen met een middeninkomen, flexwerkers en zelfstandigen”, aldus de gemeente.

De RLI, een belangrijke adviesgroep van de overheid op het gebied van planning en infrastructuur, zegt dat ambtenaren de impact van nieuw beleid op de toegang van alle stadsbewoners tot belangrijke diensten moeten overwegen.

“Bij de beoordeling van belangrijke ontwikkelingen moet bijvoorbeeld in de planningsfase aandacht worden besteed aan het waarschijnlijke effect op openbare diensten, vervoer en huisvesting.” aldus de raad.

Huisvesting

De huidige woningvoorraad moet beter worden benut door versoepeling van de regels over het delen van woningen voor mensen met een bijstandsuitkering, en door efficiënter gebruik te maken van de ruimte in zowel huur- als koopwoningen. Er moeten ook inspanningen worden geleverd om de huren in de niet-huurgecontroleerde sector te stabiliseren.

“Ambtenaren mogen in het bijzonder, het vermogen van mensen, om met complexe problemen om te gaan, niet overschatten door te veel nadruk te leggen op zelfredzaamheid.” aldus het rapport.

“De stad is veel ingewikkelder dan het lijkt”, zegt woordvoerder, Niels Koeman, tegen het Parool. “Als ziekenhuizen fuseren, levert dat voor sommige mensen problemen op. Ze moeten verder reizen, maar ze hebben misschien geen fiets en het openbaar vervoer is misschien ook geen optie.”

“Gelijke toegang tot de steden moet voorop staan”, zei Koeman. “Het moet iets zijn waar beleidsmakers rekening mee houden bij elke beslissing die ze nemen.”

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Mondmaskers ook noodzakelijk op scholen

45% van Nederlandse bedrijven heeft corona ondersteuning aangevraagd