in

Lente 2020 wordt de zonnigste ooit

Vakantie zit er voor veel Nederlanders niet in dit jaar, maar niet getreurd. De meteorologische lente van 2020 zal volgens het weerbureau Weerplaza als de zonnigste ooit worden geregistreerd.

“Met meer zonnige voorspellingen tot het einde van de maand, zal de periode van maart tot mei waarschijnlijk 50 meer zonuren hebben dan gemiddeld, waardoor 2020 bovenaan de recordlijsten staat.” aldus Weerplaza.

De zon schijnt gemiddeld in het voorjaar zo een 560 uur, maar dat is toch wat meer dit jaar. We hebben tot nu toe al 713 uur zonneschijn gehad en dat betekent dat het oude record van 2011 al is verbroken, zo zegt weerman, Henk Luntz.

Uit onderzoek van het nationale weerbureau KNMI en de Universiteit Utrecht blijkt dat de Nederlandse zomers sinds 1950 landinwaarts, droger zijn geworden. “Dit betekent dat boeren moeten leren omgaan met deze toename van zomer droogte.” aldus de onderzoekers.

Het officiële tekort aan regenwater, landelijk gemeten bij 13 weerstations, is momenteel 133 millimeter en dat kan de komende twee weken oplopen tot 170 mm, volgens berekeningen van het KNMI.

Dit betekent dat boeren door een tekort aan gras mogelijk voer moeten kopen voor hun melkkoeien, waardoor de melkprijzen stijgen. Het kan boeren ook worden verboden om water in rivieren en sloten te gebruiken om hun gewassen te besproeien en als de rivierstand te sterk daalt, wordt ook de binnenvaart verstoord.

Tot dusver is er onderweg weinig verandering in het weer. Het komende Pinksterweekend zal warm en zonnig zijn, met de beste weersvoorspelling voor maandag 1 juni, wanneer de temperatuur landelijk 25 graden kan worden.

Volgens de langetermijnprognose van het KNMI bestaat een kans van 60 procent dat hetzelfde soort weer tot ver in juni voortduurt.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Jumbo ontslaat 300 medewerkers

Sportscholen mogen eerder open