in ,

Lenende studenten hebben stress door studieschuld

Hands Bullying Curl Up Sad Her Face Girl Tired

Studenten die geld lenen voor hun studie zijn vaker extreem vermoeid, emotioneel uitgeput en maken zich meer zorgen over het krijgen van een burn-out. Ook zien ze vaker af van sociale activiteiten door de hoge kosten, blijkt uit een enquête in opdracht van het Interstedelijk Studentenoverleg (ISO).

563 hbo- en wo-studenten zijn ondervraagd. Van de studenten die lenen zegt 73 procent druk of klachten te ervaren. 40 procent is emotioneel uitgeput en één op de vijf is bezorgd over het krijgen van een burn-out.

De enquête laat volgens het ISO zien dat het leenstelsel een grote impact heeft op studenten. “Lenen raakt studenten niet alleen in de portemonnee, maar ook emotioneel. Dat is met dit onderzoek een feit geworden”, zegt voorzitter Tom van den Brink.

Minister Van Engelshoven zegt dat de stress niet alleen met de financiën te maken heeft, maar ook met de keuzes die studenten moeten maken en de druk van sociale media. Uit het laatste onderzoek van Onderwijs blijkt juist dat studenten sinds 2012 minder problemen met financiën ervaren.

Leenangst
Van den Brink erkent dat ook andere omstandigheden meespelen bij de druk die studenten voelen. “Natuurlijk gaat het om zaken als sociale media, profilering in je eigen omgeving, de studie zelf. Maar dat wordt erger als er dan ook nog een financiële last op je schouders ligt waardoor je sneller moet afstuderen omdat je schuld anders verder oploopt.”

“Want uit het onderzoek blijkt dat studenten die niet lenen dat vooral niet doen omdat ze leenangst hebben”, zegt Van den Brink. “Ze zijn bang dat ze de schuld niet kunnen terugbetalen, of dat ze later geen hypotheek kunnen krijgen. Dat speelt ook mee.”

Van Engelshoven heeft het RIVM opdracht gegeven om een breed onderzoek te doen naar stress onder studenten. Die resultaten worden volgende maand verwacht.

Hoe hoog is de schuld?

De gemiddelde studieschuld van studenten schommelt nu rond de 13.000 euro. Volgens het Centraal Planbureau neemt dat bedrag door de invoering van het leenstelsel toe tot gemiddeld 21.000 euro. Studenten die van de hogeschool of universiteit komen hebben 35 jaar om dat bedrag af te lossen. Hoeveel ze per maand moeten betalen hangt af van hun inkomen. Is hun schuld na 35 jaar niet helemaal afgelost, dan wordt de rest kwijtgescholden.

Gert-Jan Segers, fractievoorzitter van de ChristenUnie in de Tweede Kamer, waarschuwde in november voor de gevolgen van het leenstelsel. “Ik hoor verhalen over burn-outs, overbelasting, jongeren die door hun hoeven zakken”, zei Segers. “Dit is een overbelaste generatie. Die moeten we veel meer ruimte geven.” Hij wil daarom van het leenstelsel af.

Het is volgens Van den Brink niet de bedoeling dat het leenstelsel nu meteen van tafel gaat. “Het is belangrijk dat we eerst de effecten ervan onder de loep nemen en dan kijken welke stappen we kunnen nemen. Maar ik denk wel dat de verhoging van de rente op de studieschuld van tafel moet.”

Bron : NOS

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Meeste privacyzorgen over ‘kopietje paspoort’ en online-privacy

’Apothekers verkopen geneesmiddelen aan buitenland’