in

Leider van Japan nomineerde Trump voor Nobelprijs onder druk van Washington

De Japanse premier Shinzo Abe nomineerde president Donald Trump voor de Nobelprijs voor de vrede, maar hij deed dit op aandringen van de Amerikaanse regering, volgens een zondagverslag in Asahi Shimbun in Japan.

Regeringsbronnen vertelden Asahi, een van de oudste en grootste nationale kranten van Japan, dat Abe afgelopen herfst Trump nomineerde voor de vredesprijs op het “bevel van Washington.” De VS had “informeel” Japan gevraagd om Trump te nomineren voor de eerbetuiging, volgend op de historische top van de president met Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un, zei de krant, daarbij verwijzend naar niet nader genoemde bronnen.

Toen hij op vrijdag in het White House Rose Garden sprak, beweerde Trump dat Abe hem ‘de mooiste kopie had gegeven van een brief die hij naar de mensen stuurde die iets uitreikten dat de Nobelprijs heet’.

“Ik heb je genomineerd, met respect namens Japan, ik vraag hen om je de Nobelprijs voor de Vrede te geven,” zei Trump, blijkbaar de premier citerend.

Trump zei dat hij Abe had bedankt voor de nominatie, maar voegde eraan toe dat hij niet verwachtte ooit de prijs te winnen, hoewel hij opmerkte, “ze gaven het” aan voormalig president Barack Obama, kort nadat Obama zijn ambt had aanvaard.

“Obama wist niet eens waar hij het voor kreeg. Hij was ongeveer 15 seconden in functie en hij kreeg de Nobelprijs.” aldus Trump, “Hij zei, ‘Oh, waar heb ik het voor?’ Bij mij zal ik het waarschijnlijk nooit krijgen.”

Een Japanse nominatie voor de vredesprijs is nog niet aangekondigd en de regering van Abe moet nog publiekelijk reageren op de opmerkingen van Trump.

Het Japanse Ministerie van Buitenlandse Zaken zei tegen Reuters dat het “zou afzien van commentaar op de interactie tussen de twee leiders.” Ook de Japanse ambassade in Washington vertelde Kyodo News dat er geen commentaar zou zijn.

Trump werd genomineerd voor de Nobelprijs voor de vrede in 2017 en 2018, maar beide documenten waren verdacht van vervalsing. Een woordvoerder van het Noorse Nobelcomité vertelde vorig jaar aan The Washington Post dat er wordt vermoed dat dezelfde persoon de identiteit heeft gestolen van een gekwalificeerde nominator om de naam van Trump in te dienen.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Honderden passagiers gestrand door heel Europa

Drie mensen gezocht na schietincident in Heerlen