in

“Landelijke coronamaatregelen nodig om verdere verspreiding tegen te houden”

“Het heeft geen zin om een regionale aanpak te hebben”, zegt epidemioloog Hans Heesterbeek van de Universiteit Utrecht tegen het AD. “Er komen weer acht regio’s in een lijst van ‘risicogebieden’ omdat er een flinke stijging is in coronabesmettingen.”

“Het Coroanvirus verspreidt zich vanuit de centrale stedelijke gordel als een olielek”, aldus Heesterbeek, “Dit kun je niet oplossen met regionale maatregelen. Mensen reizen van de ene regio naar de andere. Er is te veel vermenging om voor regionale maatregelen effectief te zijn.”

Bart Berden, directeur van het Elisabeth-TweeSteden ziekenhuis in Tilburg, zei dat ook hij landelijke maatregelen de enige optie acht, “Wat heeft het voor zin om regionale maatregelen te nemen als je ziet dat de regio’s meer op elkaar gaan lijken in termen van infectiecijfers?”

Afgelopen vrijdag kondigde premier Mark Rutte aan dat bars en cafés in de zes zwaarst getroffen gebieden om middernacht hun deuren moeten sluiten, en stelde nieuwe limieten in voor het aantal georganiseerde bijeenkomsten.

En woensdag bleek dat er nog eens acht regionale gezondheidscommissies bij de hardere aanpak zullen worden betrokken. Het totaal aantal positieve tests in Nederland bedroeg de afgelopen week 13.400.

Ernst Kuipers, hoofd van het landelijke acute zorgnetwerk LCPS, vertelt de Telegraaf dat ziekenhuizen druk bezig zijn de verspreiding bij te houden. Het aantal ziekenhuispatiënten is in de afgelopen week bijna verdubbeld van 245 naar 475 patiënten. Nog eens 104 mensen liggen op de intensive care.

“Dit hadden we in september verwacht, maar ik maak me toch zorgen”, zegt Kuipers, “Het aantal ziekenhuisopnames stijgt elke dag met meer dan 10 procent, en dat is te veel.”

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Maximale straf voor doodslag stijgt van 15 naar 25 jaar

Spaanse hoofdstad Madrid moet mogelijk in volledig ‘lockdown’