in

Laatste dag om te stemmen : 9200 stembureaus open tot 21 uur

Vandaag (woensdag) is de laatste dag van de Nederlandse algemene verkiezingen en zijn er zo’n 9200 stembureaus open door het hele land.

Uit opiniepeilingen blijkt dat de VVD verreweg de grootste partij zal blijven, maar dat de extreemrechtse PVV, de christen-democraten (CDA) en de liberaal-democratische partij D66 allemaal strijden om de tweede plaats.

Ondanks dat de verkiezingen midden in een pandemie plaatsvonden, heeft het coronavirus een zeer ondergeschikte rol gespeeld in het debat, waarbij alleen de extreemrechtse FvD de strategie van de regering uitdaagt. Ook Europa is geen belangrijk onderwerp geweest.

In plaats daarvan richtte de discussie zich op klimaatverandering, belastingen en huisvesting en “dit zijn de enorme problemen die deel zullen uitmaken van de coalitieonderhandelingen”, schrijft de NRC.

In totaal komen meer dan 13 miljoen Nederlanders in aanmerking om hun stem uit te brengen voor de verkiezing van 150 Kamerleden voor de Tweede Kamer. De peilingen sluiten om 21 uur en de eerste exitpoll wordt kort daarna gepubliceerd.

Voetbalstadions, kerken, winkels en cafés zijn allemaal omgetoverd tot stembureaus voor de stemming van vandaag. Ongeveer 12 procent van de mensen heeft al gestemd via de 1600 stembureaus die maandag en dinsdag zijn geopend in een poging om het stemmen te verspreiden en het risico op coronavirus te minimaliseren.

Bovendien hebben nog eens 2,4 miljoen 70-plussers per post kunnen stemmen. Dinsdag werd de regering gedwongen om de regels voor het waarborgen van het geheim van stemmen per post te wijzigen nadat bleek dat tot 8 procent ongeldig kon worden verklaard.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Hugo de Jonge wilde stemmen met een oud paspoort

Verkiezingen 2021 : Drie op tien mensen hebben al gestemd