in

Kroatië wacht twee jaar voordat het de Euro overneemt

Premier Andrej Plenkovic was voorzitter van de zesde zitting van de Nationale Raad voor de invoering van de Euro in de hoofdstad Zagreb. Minister van Financiën, Zdravko Maric zei dat Kroatië tot het WKM II kan toetreden nadat het aan de nominale criteria van Maastricht heeft voldaan, wat minstens twee jaar zal duren, “Het is lang genoeg om deze maatregelen zo goed mogelijk voor te bereiden om de positieve effecten van de invoering van de Euro nog positiever en groter te maken en om mogelijke negatieve kosten en problemen tot een minimum te beperken.” aldus Maric.

De gouverneur van de Kroatische Nationale Bank, Boris Vujcic, zei dat de centrale bank van het land samen met de Europese Centrale Bank toezicht zal houden op de Kroatische banken, zodat Kroatië vanuit het gemeenschappelijke fonds in Brussel het gezamenlijke bankafwikkelingssysteem op Europees niveau zal betreden, “We zijn al lid van de bankenunie, zelfs voordat we toetraden tot de eurozone.” zei Vujicic.

Vrijdag werd bekendgemaakt dat de formele handeling van toetreding tot WKM II de gemiddelde wisselkoers van de euro ten opzichte van de kuna op 1: 7,53450 zou stellen met een maximale oscillatie van 15 procent.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Corona : ‘Europa toont viruscontrole, Amerika nog steeds epicentrum’

Burgemeesters maken zich zorgen om een tweede Corona-golf