in ,

Kritiek op Rutte om uitstel klimaatcijfers: ‘We zijn voor de gek gehouden’

Oppositiepartijen in De Tweede Kamer hebben forse kritiek op premier Rutte omdat hij druk uitoefende om de presentatie van berekeningen over het klimaatakkoord uit te stellen. De partijen vinden dat Rutte informatie heeft achtergehouden.

PVV-leider Wilders is het “gemanipuleer en gemarchandeer” van het kabinet-Rutte “en de VVD” zat. “Een politiek relevant stuk is ons onthouden. We zijn voor de gek gehouden, wie denkt de minister-president dat hij is?”, aldus Wilders, die een motie van wantrouwen aankondigde.

Forum voor Democratie-leider Baudet: “Er is achter de schermen gesjoemeld. Onaanvaardbaar dat de cijfers er al waren, maar tijdens de beschouwingen werd gedaan alsof dat niet zo was.”

SP-leider Marijnissen spreekt over de “politieke trukendoos” van de premier. “De waarheid staat niet voorop, maar zijn eigen belang.”

“Partijpolitieke belangen gingen boven het informeren van het parlement”, meent Denk-leider Kuzu.

WOB-verzoek
Tv-programma Nieuwsuur meldde vorige week dat Rutte had aangedrongen op uitstel van de publicatie van de doorrekeningen van de voorlopige klimaatplannen. Hij zou het “onwenselijk” hebben gevonden om de cijfers vijf dagen voor Prinsjesdag naar buiten te brengen.

De planbureaus die de klimaatplannen doorrekenden waren voor Prinsjesdag klaar en wilden de cijfers wel gewoon presenteren. Maar uit stukken die Nieuwsuur via de Wet openbaarheid van bestuur (WOB) opvroeg, is af te leiden dat Rutte dat geen goed idee vond. De cijfers werden uiteindelijk eind september openbaar.

Wilders vindt dat de premier moet opstappen: “De heer Nijpels was de opdrachtgever voor de onderzoeken en wilde 13 september presenteren. Rutte heeft hem daarvan afgehouden. Al moet ik veertig keer een motie van wantrouwen indienen, dit gedrag verdient maar één straf: wegwezen.”

GroenLinks-leider Klaver zegt dat het hem niet om beschuldigingen gaat. Hij maakt zich vooral zorgen over het draagvlak voor het klimaatbeleid. PvdA-leider Asscher deelt die zorgen: “Het kabinet dat zegt zich zo’n zorgen te maken over het draagvlak, maakt zich op deze manier zelf schuldig aan het beschadigen van dat draagvlak.”

Asscher verwijt Rutte een gebrek aan leiderschap rond het thema klimaat. “Uitstel van een reactie op Urgenda. Uitstel van de CO2-belasting. Uitstel van het akkoord. Dat is niet hoe je een land meeneemt bij klimaatmaatregelen.”

“Van wie is de publieke informatie?”, wil Klaver van Rutte weten. Hij wil dat het kabinet een toezegging doet: alle doorrekeningen moeten zodra ze beschikbaar zijn ook naar de Kamer. Forum voor Democratie-leider Baudet wil dat alle gespreksverslagen van de klimaattafels vanaf nu naar de Kamer gaan.

Ook coalitiepartijen hebben vragen aan het kabinet over de gang van zaken.

Vorige week woensdag reageerde Rutte al fel: “Er is niets vreemd gebeurd, er is niets, nul toegedekt.” De Kamer is nu nog aan het woord, later zal premier Rutte op kritiek en vragen reageren.

Bron : NOS

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

ING leest af- en bijschrijvingen om eigen reclame te maken

Storm zorgt voor onbereikbaarheid 112