in

Kou, sneeuw en wintertijd: nóg meer files op komst

Het contrast kan bijna niet groter, na die heerlijke, lange zomer. Nog geen twee weken geleden was het 20+ graden en genoot menig Nederlander van een drankje op een zonnig terras. Nu is er een koufront onderweg naar Nederland en lijkt de herfst te worden overgeslagen. Combineer dat met het ingaan van de wintertijd en alle bestanddelen voor dramatische ochtend- en avondspitsen zijn aanwezig. Rijkswaterstaat verwacht maandagavond 300 kilometer file, dinsdag en donderdag wordt het mogelijk nog erger. Vorig jaar, zo liet de overheidsdienst gisteren weten, lag de spitspiek van dinsdagavond op 494 kilometer langzaam rijdend en stilstaand verkeer. In 2016 was dat zelfs 556 kilometer.

,,Het verkeer rijdt tijdens de avondspits in de wintertijd meer in de schemer en het donker”, zegt Frank Boer van Verkeerscentrum Nederland (VCNL). ,,Dit gaat meestal gepaard met andere zogenaamde fileverzwaarders, zoals minder zicht door bijvoorbeeld regen of sneeuw, of gevaar door ijzel. Automobilisten passen hun rijstijl daarop aan. Ze houden meer afstand en trekken langzamer op. Dat veroorzaakt weer meer files, waardoor de kans op aanrijdingen groter wordt. Door de toenemende drukte en de relatief lagere snelheden zien we gelukkig weinig ernstige ongelukken, maar wel veel kleine.”

Fileseizoen
Deze maand is daarnaast de aftrap van het drukke fileseizoen, en dat terwijl de filedruk dit jaar toch al explosief gestegen is. ,,Avondspitsen van 400 km zijn geen uitzondering”, zegt Boer. ,,Naast dat het eerder donker wordt, het weer verslechtert en we te maken krijgen met een hinderlijke laagstaande zon in november, verschuift met de wintertijd ook het tijdstip van de files. De avondspits begint al om 15.30 uur en bij echt slecht weer om 15.00 uur. Voor veel mensen is dit een extra handicap en even wennen. Motorrijders zijn kwetsbaarder dan automobilisten en moeten dus extra goed opletten.”

Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers om voor vertrek de actuele verkeersinformatie te checken, voldoende afstand te bewaren, en er voor te zorgen dat ruiten en spiegels goed schoon zijn. Verder wordt het aanbevolen de ruitenvloeistof bij te vullen en te controleren of de lampen werken. En hoewel hij misschien al opgeborgen is: neem ook een zonnebril mee, want die kan goed van pas komen bij een laagstaande zon.

Bron: AD

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Laatste dag voor patiënten in Slotervaart

In Rotterdam slagen de minste mensen voor rij-examen