in

Komende dagen veel vallende sterren, maar ze zijn lastig te zien

Liefhebbers van vallende sterren opgelet: de komende dagen zijn er veel. Er is een piek in de nacht van 12 op 13 augustus. Maar voor je naar buiten rent: het kan nog lastig worden om ze te zien.

De vallende sterren zijn onderdeel van een wolk van stofdeeltjes van de komeet Swift-Tuttle. Dit fenomeen wordt de Perseïdenzwerm genoemd. Wie de vallende sterren wil zien, moet geluk en geduld hebben, zegt Brian Verhoeven van Buienradar.

Vijf per uur
De komende nacht zijn er ongeveer vijf vallende sterren per uur te zien. Volgens Verhoeven moet je ‘heel lang omhoog kijken’ om er eentje te zien. In de nachten erna loopt het aantal vallende sterren per uur wel op. Het hoogtepunt is in de nacht van 12 op 13 augustus. Dan zijn 45 tot 60 vallende sterren per uur te zien.

Omdat het bijna volle maan is, zijn waarschijnlijk alleen de helderste Perseïden te zien. “De maan is, als je hem kan zien, zo helder dat je bijna kan zien waar je loopt. Dan vraag ik me af hoeveel vallende sterren je kan zien.”

Lichtvervuiling
Bovendien is er in Nederland veel ‘lichtvervuiling’, zegt Verhoeven. Vooral in en rond grote steden en in de buurt van kassen zie je daarom waarschijnlijk geen vallende sterren.

En de bewolking? Vannacht zijn er volgens Verhoeven wat opklaringen, maar dan kunnen er weer mistbanken ontstaan. “Ook de nachten daarna kunnen er wel een paar opklaringen zijn, maar waar en wanneer is lastig te zeggen”, zegt Verhoeven.

Bron : RTL Nieuws

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Grote hinder: spoorwerkzaamheden rond Naarden-Bussum van start

Moeder sterft bij bloedbad El Paso terwijl ze haar baby redt