in

Komen er regionale ‘lockdowns’ in Nederland?

Bijna 23 procent van alle positieve tests sinds 1 juli was afkomstig van mensen tussen de 20 en 29 jaar. Dit, vergeleken met minder dan 7 procent in maart. Destijds waren 73 procent van alle patiënten 50 jaar of ouder, maar in juli was dit nog maar 29 procent.

Uit de uitsplitsingscijfers blijkt ook dat de recente piek in infecties zich bevindt in Zuid-Holland, waar de afgelopen twee weken 628 gevallen zijn geregistreerd, 41,2 procent van het totaal.

Ook Noord-Holland ziet een sterke stijging van 165 naar 297 gevallen, terwijl de infecties in Zeeland zijn verdrievoudigd van 19 naar 60. In de vier noordelijke provincies Groningen, Friesland, Drenthe en Flevoland waren er de afgelopen twee weken slechts 25 gevallen.

Oppositiepartijen hebben woensdag de regering opgeroepen om strengere maatregelen te nemen nadat bleek dat het aantal besmettingen de afgelopen week met 85 procent is toegenomen. De orthodox-christelijke SGP riep premier Mark Rutte en Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge op om opnieuw een persconferentie te houden om de regels voor sociale afstand te herhalen.

Coalitiepartij CDA zei dat het RIVM tweemaal per week in plaats van één keer per week bulletins zou moeten publiceren, terwijl PvdA, GroenLinks en de ChristenUnie vroegen of mensen die reizen vanuit landen met stijgende infectiecijfers, zoals Kroatië, worden gecontroleerd op aankomst.

Uit cijfers van het RIVM blijkt dat 7,1 procent van de mensen die de afgelopen twee weken positief op het virus hebben getest, onlangs naar het buitenland is gereisd.

Ondertussen waarschuwde Henri Lefenrik, burgemeester van Leiden en voorzitter van de regionale veiligheidsraad voor Midden-Nederland, dat een terugkeer naar afsluiting in het gebied niet kon worden uitgesloten als de infecties bleven toenemen, nadat er 23 besmettingen waren geregistreerd in een café in Hillegom.

“Het aantal corona-infecties in Hillegom is nog te laag voor een regionale afsluiting, maar we zitten dicht bij dat niveau.” vertelde hij aan Omroep West, “Het is beter om op regionaal niveau aan te scherpen dan in het hele land. We hebben het in het begin in Brabant geprobeerd, maar het was al zo wijdverbreid dat het niet meer mogelijk was. Maar als je snel handelt, zou het moeten werken.”

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Nederlandse toeristen voelen zich veilig in Turkije

Aboutaleb roept moslims op om Offerfeest thuis te vieren