in ,

KLM schrapt 5000 banen

Zo’n 1500 tijdelijke contracten worden niet verlengd en ongeveer 2000 banen gaan via een vrijwillige afvloeiingsregeling. Maar ongeveer 1500 mensen zullen hun baan verliezen, inclusief grond, cabine, cockpitbemanning en administratief personeel.

De luchtvaartmaatschappij werd getroffen door een daling van 95 procent in passagiersaantallen en boekte een operationeel verlies van 493 miljoen euro in het tweede kwartaal van het jaar. Dit brengt het eerste halfjaarverlies op ongeveer 800 miljoen euro, en volgens CEO, Pieter Elbers, het slechtste resultaat in de geschiedenis van het bedrijf.

De luchtvaartmaatschappij verwacht ook 1,6 miljard euro terug te moeten betalen aan consumenten wier vluchten zijn geannuleerd.

Elbers zei in een verklaring dat de ontslagen zowel moeilijk als verdrietig zijn, “Er is de afgelopen maanden al veel gedaan om de omvang van ons bedrijf aan te passen aan een nieuwe realiteit”, zegt hij, “Helaas zijn er op korte termijn meer maatregelen nodig om het voortbestaan van KLM in de toekomst te garanderen.”

Het kabinet stemde ermee in om KLM voor een bedrag van 3,4 miljard euro te financieren via leningen en garanties, nadat het aantal passagiers tot bijna nul was gedaald toen landen over de hele wereld werden afgesloten of hun grenzen sloten.

Het pakket is niet zonder voorwaarden en KLM is ermee akkoord gegaan om de kosten met ongeveer 15 procent te verlagen, wat neerkomt op een besparing van ongeveer 1,3 miljard euro.

Vakbond FNV zei in een reactie dat de luchtvaartmaatschappij niemand mag ontslaan, “We gaan heel goed kijken of dit aantal banen overeenkomt met de verwachte krimp in de bedrijfsvoering,” vertelde Birte Nelen, woordvoerster van het cabinepersoneel, aan de NOS.

KLM heeft momenteel circa 33 duizend medewerkers.

Het moederbedrijf van KLM, Air France-KLM, boekte in de eerste zes maanden van het jaar een verlies van 4,4 miljard euro.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Rotterdam sluit 13 moskeeën tijdens het offerfeest gebed

Mondmaskers ‘verplicht’ in drukke delen van Amsterdam en Rotterdam