in ,

KLM piloten willen aan tafel over loonsverlaging

Vrijdag werd duidelijk dat het ministerie van Financiën, Wopke Hoekstra, de afspraken tussen luchtvaartbonden en KLM over kostenbesparingen, een belangrijk onderdeel van het reddingspakket van de regering, niet ver genoeg vond.

De oorspronkelijke afspraken over loonsverlagingen duurde tot 2022, maar Hoekstra zei, dat hij in plaats daarvan, een vijfjarige overeenkomst wilde die de gehele periode van het steunplan van de Nederlandse regering bestrijkt.

De meeste KLM-bonden gingen akkoord met het plan, maar de piloten bleken een knelpunt te zijn en bedreigden de hele deal. Ze zeggen dat het gebrek aan transparantie van de overheid over de voorwaarden in feite een ‘blanco cheque’ was.

KLM heeft al zo’n 1 miljard euro van de overheid gekregen in vorm van loonondersteuning en is nog eens 2,4 miljard euro aan leningen en garanties verschuldigd om de coronacrisis te boven te komen.

“Loonmatiging voor vijf jaar, daar kunnen we afspraken over maken”, zei Schmid. “Maar dat is iets heel anders dan een contract waar we niets van afweten voor een onbepaalde periode.”

KLM heeft nog niet gereageerd op de verklaring en het ministerie van Financiën heeft gezegd dat het aan de vakbonden en de luchtvaartmaatschappij is om overeenstemming te bereiken over de efficiency-drive.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

8306 nieuwe coronagevallen : Daling van besmettingen zet door

Het kabinet steunt de efficiëntie van KLM : Weg vrij voor reddingsoperatie van € 3,4 miljard