in ,

KLM krijgt een lening van 3,4 miljard

De financiële ondersteuning bestaat uit gegarandeerd commerciële leningen van 1 miljard euro en één van 2,4 miljard euro, die KLM al met banken heeft afgesproken.

“De impact van het coronavirus op de luchtvaartsector is veel ernstiger dan aanvankelijk werd gedacht en meer steun kan niet worden uitgesloten.” aldus Hoekstra, “Een instorting van KLM zou grote gevolgen hebben voor de rol van Schiphol, banen in allerlei sectoren en voor bedrijven die besluiten hun activiteiten in Nederland te vestigen. En zou het open en export gedreven economie schaden.”

Het pakket is niet zonder voorwaarden. Het kabinet is overeengekomen dat moederbedrijf Air France-KLM en beide dochterondernemingen flink moeten bezuinigen. KLM wordt verwacht hun kosten met 15 procent te verminderen. Het personeel dat driemaal het gemiddelde salaris verdient zal een loonsverlaging van 20 procent moeten ontvangen. Niet alleen het personeel dat driemaal het gemiddelde salaris verdient, ook mensen met een lager inkomen zullen een loonsverlaging moeten accepteren.

Er worden geen dividenden of bonussen uitgekeerd totdat de leningen zijn terugbetaald en het aantal nachtvluchten zullen worden verlaagd van 32 duizend naar 25 duizend.

KLM moet ook een ‘actieve bijdrage’ leveren door ermee in te stemmen de CO2-uitstoot per passagierskilometer in 2030 met 50 procent te verminderen ten opzichte van 2005.

Het kabinet heeft een ‘staatsagent’ aangesteld om ervoor te zorgen dat de voorwaarden van de deal worden nageleefd en dat het geld goed wordt besteed.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Niet iedereen is gelukkig met Fase 2 van versoepeling

Baby’s te koop op Instagram