in ,

Kindertelefoon : Kinderen vragen zich af of er ooit een einde komt aan de lockdown

Hulplijn voor kinderen, De Kindertelefoon heeft tijdens de huidige lockdown meer telefoontjes gekregen van kinderen in emotionele nood dan tijdens de eerste, blijkt uit onderzoek.

Het aantal telefoontjes van kinderen die zich depressief voelden, is gestegen met 21 procent, in vergelijking met een jaar geleden, terwijl het aantal telefoontjes over eenzaamheid en zelfmoordgedachten tussen 14 december vorig jaar, en 10 januari dit jaar, met een derde is toegenomen.

“Toen de eerste lockdown plaatsvond, belden kinderen ons over normale dingen, maar met een coronavirus-aspect, zoals, ‘is het oké om mijn oma te bezoeken?’ Maar nu zoeken kinderen naar de psychische problemen die ze ondervinden”, aldus Kindertelefoon-directeur, Roline de Wilde.

Het goede doel praat dagelijks met ongeveer 1500 kinderen tussen de 8 en 18 jaar, meestal over onderwerpen die ze niet willen of kunnen bespreken met iemand anders. Seksualiteit is nog steeds het meest voorkomende onderwerp, maar emotionele problemen, die vroeger op de vierde plaats stonden, zijn nu de tweede grootste kwestie geworden.

Er waren minder telefoontjes over liefde en vriendschap en dat is een reden voor bezorgdheid, volgens De Wilde, “want het betekent dat tieners het over de hele linie moeilijk hebben”, en ze voegt toe dat het aantal telefoontjes van jongens en kinderen tussen 16 en 18 is toegenomen.

Kinderpsycholoog, Tischa Neve, zei dat hoewel de lockdown de eerste keer nieuw en opwindend was, kinderen zich nu afvragen of het ooit zal stoppen. De thuisomgeving van de kinderen staat ook meer onder druk, met ouders die ook de spanning voelen en “misschien worden mensen om hen heen ziek van het virus”, zegt ze.

Neve zei dat het gebrek aan contact met leeftijdsgenoten op school, en andere sociale contacten waarschijnlijk zou leiden tot meer telefoontjes naar de Kindertelefoon. Het is nog niet duidelijk of kinderen door de lockdowns op de lange termijn in de problemen zullen komen.

“Kinderen zijn over het algemeen erg veerkrachtig. Maar ik maak me zorgen om degenen die al problemen hadden vóór de lockdowns. Ouders en leerkrachten zullen hun welzijn in de gaten moeten houden. Een liefdevolle omgeving zal de meeste problemen een heel eind helpen”, aldus Neve.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Jongen opgepakt in verband met brand in het Plaswijckpark Rotterdam

AstraZeneca kan vaccin vertragingen niet oplossen