in ,

Kinderen nonchalanter met pincode

Het initiatief om jongeren zorgvuldiger met geld om te laten gaan door hun, hun eigen pin pasjes te geven lijkt averechts te werken. Er zijn steeds meer kinderen die hun eigen pin pas hebben, maar ze gaan nonchalant met hun pincode om en dat is een zorgwekkende ontwikkeling, vindt het Nibud, het instituut voor budgetvoorlichting.

Uit het Kinderonderzoek 2018 van het Nibud is gebleken dat het aantal kinderen die een eigen pin pasje heeft is gestegen van 17 procent naar 31 procent, maar het aantal kinderen die zijn of haar pincode uit het hoofd kent is gedaald met 16 procent.

En het blijkt dat ouders ook het ook niet veel beter doen dan hun kinderen. In 2013 wist nog 90 procent van de ouders of hun kind veilig pint of niet, maar dit is de laatste jaren gedaald naar 72 procent.

Nibud vindt het belangrijk dat kinderen leren zelfstandig en zorgzaam met hun geld omgaan. Kinderen horen zelf ook hun bij- en afschrijvingen bij te houden, maar dit is nog steeds niet het geval. Slechts 9 procent van de 10-plussers met een pin pasje houdt zelf de afschrijvingen in de gaten.

Zakgeld

Een derde van de kinderen krijgen ook geen zakgeld. Dit is niet veranderd sinds 2013. Vaak is het omdat ouders vinden dat hun kind geen zakgeld nodig heeft, maar veel ouders zeggen ook daar geen extra geld voor te hebben.

Het onderzoek van Nibud laat ten slotte zien dat 20 procent van de 10-plussers nog helemaal niet bezig zijn met geld, terwijl ze wel een eigen pin pas hebben. In 2013 was dit nog 16 procent. Het Nibud zegt dat kinderen die van hun ouders leren hoe ze met geld om moeten gaan, minder kans hebben op financiële problemen in de toekomst.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Hackers plaatsen persoonlijke gegevens over honderden Duitse politici op Twitter

‘Homohaatmanifest’ wekt afschuw op sociale media