in

Khashoggi’s laatste woorden waren ‘ik kan niet ademen’

“Ik kan niet ademen” waren de laatste woorden van een columnist in Washington Post die gedood werd door Saudische agenten in het consulaat van Riyadh in Istanbul, volgens een zondag vrijgegeven rapport.

CNN meldde Jamal Khashoggi’s laatste woorden via een bron die op de hoogte was gebracht van zijn moord. Die bron, zo zei CNN, had een vertaald transcript van Khashoggi’s 2 oktober-moord gelezen.

Het niet bij naam genoemde individu stond erop dat het doden niet overeenkwam met het feit dat Khashoggi gedood was als gevolg van een mislukte uitleveringsoperatie – de uitleg die Saoedi-Arabië aannam na het aanbieden van verschillende verhalen over zijn verdwijning.

De bron zei dat Khashoggi worstelde om een groep mensen in het consulaat te overwinnen die vastbesloten waren hem te doden.

Khashoggi zei dat hij niet kon ademen, “Ik kan niet ademen. Ik kan niet ademen.”

Khashoggi, een Saudische staatsburger en inwoner in de Verenigde Staten, was naar het Saoedische consulaat in Istanbul gegaan om papieren op te halen die hem in staat zouden hebben gesteld met zijn Turkse verloofde te trouwen. Maar de bron zei dat de transcriptie aangeeft dat hij bijna onmiddellijk wist dat er dingen mis waren, en herkende een van de mannen die hem binnen ontmoette.

“Je komt terug,” zegt de man.

“Dat kun je niet doen,” antwoordt Khashoggi. “Mensen wachten buiten.”

Hij refereerde waarschijnlijk naar Hatice Cengiz, zijn verloofde die in de buurt stond te wachten met instructies om vrienden te bellen als hij niet opdook.

De bron zei dat de zaag die de Saoedische agenten gebruikten om het lichaam van Khashoggi te ontmantelen wordt vermeld in het transactie, terwijl de daders werden verteld om naar muziek te luisteren om de geluiden van menselijke verminking te vermijden.

Nadat Khashoggi zei dat hij niet kan ademen, noteert het transcript extra gegil en het noemen van “zagen” en “snijden”.

Dr. Salah Muhammad al-Tubaiqi is een van de Saoedi’s die op de transcriptie door de Turkse autoriteiten wordt vermeld.

Al-Tubaiqi is het hoofd van de forensische geneeskunde in het Saoedische ministerie van Binnenlandse Zaken. Naar verluidt vertelt hij de groep mensen om een koptelefoon op te zetten ‘of naar muziek te luisteren zoals ik’ om de macabere taak te vermijden die ze gaan uitvoeren.

De nieuwe informatie komt vrij terwijl de Amerikaanse president Donald Trump en zijn hoge ambtenaren de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman blijven in afstand houden van de moord op Khashoggi, ondanks de tweevoudige oproep van het Amerikaanse Congres om de Saoedische leider ter verantwoording te roepen.

Trump had de beoordeling van de CIA afgewezen dat bin Salman persoonlijk betrokken was bij de dood van Khashoggi.

Het kantoor van een senator uit de VS, die werd geïnformeerd over de bevindingen van het agentschap door directeur Gina Haspel, zei dat het account dat aan CNN werd gegeven consistent was met de briefing, aldus het nieuwsnetwerk.

Behalve al-Tubaiqi en Khashoggi wordt in het transcript alleen expliciet gesproken over Maher Abdulaziz Mutreb, een voormalige diplomaat en huidige inlichtingenfunctionaris bij bin Salman.

Mutreb plaatste talloze oproepen naar een persoon in Riyad, die onbekend blijft. Maar hij gaf bijna een stap voor stap uitleg van wat zich in het diplomatieke gebouw afspeelde aan degene die aan het andere eind van het gesprek was.

Maar CNN zei dat de “werkvooronderstelling” is dat Mutreb sprak met Saud al-Qahtani, een persoonlijke assistent van bin Salman.

Een bron, betrokken bij het onderzoek van Saoedi-Arabië naar het moord van Khashoggi zei dat Mutreb en al-Tubaiqi ontkennen dat ze gebeld hebben.

Van beide personen werd eerder gemeld dat ze deel hadden uitgemaakt van een Saoedisch ‘aanslag team’ dat naar Turkije was gestuurd om Khashoggi te doden.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

’Harde Brexit kost Nederland 2,3 miljard’

Treinverkeer in Duitsland plat vanwege stakingen