in

Kankerverwekkende stoffen gevonden in paracetamol

Onderzoek van NRC en tv-programma Zembla heeft naar voren gebracht dat de grootste producent van paracetamol ter wereld, het Chinese Anqiu Lu’an Pharmaceutical, de afgelopen jaren pillen verkoopt die zijn vervuild met een kankerverwekkende stof.

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen meldt dat strikte limieten niet worden overschreden en er geen grote risico’s zit aan de pillen.

De uit onderzoek vervuild gebleken partijen zijn geproduceerd in het voorjaar van 2019. Het gaat om ongeveer 36 miljoen pillen paracetamol.

Er is wel een meningsverschil van organisaties over de maximaal toegestane dagelijkse dosis die een mens mag nemen. EMA zegt dat zes vervuilde pillen per dag nog acceptabel is, maar volgens EFSA is er al een kanker risico bij meer dan één vervuilde pil per dag.

Er worden jaarlijks twee miljard paracetamol pillen, poeders en drankjes verkocht in Nederland en het is niet duidelijk waar de vervuilde paracetamol is terechtgekomen.

Bronnen bevestigen dat Apotex de afgelopen jaren, Anqiu Lu’an als belangrijkste grondstofleverancier heeft gehad. Apotex is de producent van paracetamol voor bekende (huis)merken zoals, Albert Heijn, Etos, DA en Kruidvat.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

ROC Twente noemt aspirant-kapster ‘te dik’

Expert : Stijgende temperaturen zullen COVID-19 niet beteugelen