in ,

Kabinet zet 200 miljoen euro opzij voor een Sociaal Ondersteuningspakket

De situatie in Nederland met betrekking tot het coronavirus ziet er “niet geweldig uit”, zegt premier Mark Rutte aan verslaggevers tijdens zijn wekelijkse persconferentie, na de kabinetsvergadering van vrijdagmiddag.

Het RIVM registreerde in de afgelopen 24 uur (tot met vrijdagochtend) 4385 nieuwe coronagevallen, ruim boven het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen.

De cijfers zijn waarschijnlijk beïnvloed door het winterse weer, wat ertoe heeft geleid dat verschillende testcentra een aantal dagen gesloten zijn geweest, en het kan mensen ook hebben ontmoedigd om zich te laten testen, “zelfs als ze symptomen hadden”, zeggen experts. Bovendien moesten tienduizenden afspraken worden uitgesteld vanwege de sluitingen.

“We moeten nog steeds uiterst voorzichtig zijn en proberen de verspreiding van de mutaties te vertragen”, aldus Rutte. “We weten niet of de toename te wijten is aan het weer of dat de mutaties zich sneller verspreiden, zoals experts zeggen dat het waarschijnlijk is.”

Het kabinet kwam vrijdag overeen om 200 miljoen euro opzij te zetten voor een ‘sociaal ondersteuningspakket’ om weerbaarheid op te bouwen tegen de impact van het virus op de geestelijke en lichamelijke gezondheid van mensen.

Rutte zei dat hij inzag dat, met name jongeren, het moeilijk hebben, maar dat oproepen van de burgemeester van Amsterdam en anderen om meer voor jongeren te doen afhangt van de manoeuvreerruimte. “Maar met meer dan 4000 nieuwe gevallen en 500 mensen op de intensive care, zijn de opties tot dusver beperkt”, zegt hij.

Het openen van middelbare scholen is een prioriteit, als de situatie het toelaat, net als het schrappen van de avondklok, voegt hij toe. Dat besluit wordt waarschijnlijk op 23 februari genomen.

De persconferentie van vrijdag is de laatste voor Rutte voor de verkiezingen op 17 maart.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Huisartsen beginnen met vaccineren

Frankrijk komt met een anti-discriminatie platform