in

Kabinet scherpt regels aan : Hema en Action gedwongen te sluiten

Het kabinet heeft de regels aangescherpt die bepalen welke winkels open mogen blijven, nadat een aantal winkelketens, waaronder Action en Hema, zeiden dat ze zouden openen om voedsel, toiletartikelen en dierbenodigdheden te verkopen.

Alleen winkels die voornamelijk basisartikelen verkopen mogen open blijven, en dat betekent winkels die 70 procent van hun totale omzet aan dergelijke goederen verdienen, zo bevestigd minister van Economische Zaken, Eric Wiebes, woensdagmiddag.

Volgens de eerdere versie van de regels konden winkels specifieke afdelingen openen om essentiële artikelen te verkopen als ze goed waren voor ten minste 30 procent van de omzet. Die bepaling is nu geschrapt.

Warenhuizen met een voedselafdeling kunnen dat deel van hun winkel echter wel openen als ze gescheiden zijn en een eigen ingang hebben.

Bij winkelketens wordt de omzet per branche beoordeeld. Zelfzorgmedicijnen en toiletartikelen worden als essentieel beschouwd, maar cosmetica en parfum niet.

Winkels die in aanmerking komen als essentiële verkooppunten, kunnen een beperkt aantal niet-essentiële artikelen verkopen, maar mogen hun collecties niet uitbreiden.

Hema, die had gezegd open te blijven, heeft nu laten weten dat vanaf donderdag al haar winkels sluiten. Action, dat woensdagochtend zei dat het normaal zou openen, zal nu ook moeten sluiten.

Minister van Justitie Ferd Grapperhaus zei dat de handhaving streng zal zijn als winkeliers proberen de regels te omzeilen.

Kamerleden hadden woedend gereageerd op het nieuws dat sommige winkels van plan waren om zoals gewoonlijk te openen, en zeiden dat grote ketens profiteerden ten koste van kleine speciaalzaken.

“Dit is niet het juiste moment om de grenzen te verleggen”, zei minister van Volksgezondheid, Hugo de Jonge eerder op woensdag. De huidige situatie vereist ‘maximale inspanning’ om de contactpunten tussen mensen te beperken, zei hij.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Basisscholen mogelijk eerder open

Nederlandse bevolking zal in 2026, 18 miljoen bereiken