in

Kabinet biedt excuses aan voor gedwongen sterilisatie transgenders

De Nederlandse regering heeft haar excuses aangeboden aan honderden transgenders die werden gedwongen zijn gesteriliseerd, lichaamsaanpassingen moesten ondergaan, en hormonen moesten nemen als ze hun geslacht wilden veranderen op officiële documenten.

Deze onmenselijke praktijken begonnen in 1985 en ging door tot 2014, tot er een nieuwe wetgeving werd geïntroduceerd. De aanname is dat ongeveer 2000 mensen zijn getroffen door deze praktijken.
“De oude wet gaf transgenders een moeilijke, bijna onmogelijke keuze”, zei minister Sander Dekker van Justitie.

“Genderidentificatie was alleen mogelijk na een fysieke transitie en een definitief afscheid van elke kinderwens. Tegenwoordig kunnen we ons zo’n schending van de fysieke integriteit niet meer voorstellen. Het is belangrijk om het lijden van transgenders onder ogen te zien en hiervoor erkenning, compensatie en excuses aan te bieden.”

De verontschuldiging volgt op juridische stappen van het Transgender Collective in 2019, die zei dat de wet in strijd was met het Europese verdrag inzake mensenrechten. In 2011 was de Nederlandse wet ook onderwerp van een vernietigend rapport van Human Rights Watch.

Campagnevoerders waren ingenomen met de verontschuldiging en wezen erop dat velen een onvervulde wens hadden om kinderen te krijgen. “Het voelt nog steeds onwerkelijk en ik moet dit laten bezinken”, aldus initiatiefnemer, Willemijn van Kempen, in een verklaring.

Mensen die een lichaamsaanpassing en gedwongen sterilisatie hebben ondergaan, komen in aanmerking voor een uitbetaling van € 5.000, waarvan de details volgende zomer worden gepubliceerd.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Racisme is geen topprioriteit voor Eindhovense politiek!

Vaccinatieprogramma in Nederland kan in januari al starten