in

Justitie eist taakstraffen tegen blokkeerfriezen

Die kan worden omgezet in 60 dagen gevangenisstraf. Sommigen krijgen een langere taakstraf, tot 240 uur, omdat hun rol groter was. Eén verdachten hoorde vanwege eerdere veroordelingen een gevangenisstraf van zes maanden eisen, waarvan drie voorwaardelijk.

Jenny Douwes, die wordt gezien als de ‘intellectuele dader’, hoorde naast een taakstraf van 240 uur ook een celstraf van drie maanden voorwaardelijk eisen. Ze heeft een groter aandeel dan de rest, vindt justitie. Ze is vooraf gewaarschuwd niet door te gaan. ,,Toch heeft ze anderen aangezet tot strafbare feiten.” Ook toonde ze volgens justitie minachting voor de demonstranten.

,,Iedereen heeft grondrechten”, zei de officier van justitie. ,,De kernvraag is: hoe ga je met elkaar om als je het niet eens bent. Dat is niet zoals de verdachten het deden. Ze hebben geen gebruik gemaakt van de mogelijkheden die de wet hen geeft. Ze hebben het betogingsrecht van demonstranten om zeep geholpen. De mening van de verdachten mag er zijn. Maar die mening uit je door tegenspraak, niet door tegenhouden. Het doel en middel van hun actie was strafbaar.”

Justitie acht de betrokkenheid van alle verdachten bewezen.

,,Het gaat niet over Zwarte Piet, maar over het gedrag van de blokkeerders”, zei de officier. ,,Zowel hun doel – het verhinderen van een demonstratie – als middel – het blokkeren van de snelweg – is strafbaar”. Volgens justitie waren vorig jaar november de ‘meest essentiële fundamenten van de democratische rechtsstaat’ in het geding.

,,Er was sprake van een ernstige openbare ordesituatie. Door middel van dwang, versperring en intimidatie is de betoging in Dokkum verhinderd. Er heerste een grimmige, gespannen sfeer. Die dreigde te ontaarden in geweld. Het is een geluk dat de demonstranten in de bus zijn gebleven. Anders was het uit de hand gelopen.”

De officier verhaalt over effect dat de blokkade op sommige mensen in de file had. Eén iemand was onderweg naar een begrafenis, een ander raakte in paniek. Weer een ander moest in het ziekenhuis behandeld. ,,Dit wordt veroorzaakt door mensen met oogkleppen op.”

De blokkeerfriezen kunnen de verantwoordelijkheid voor de files volgens de officier van justitie absoluut niet afschuiven op de politie, die niet goed zou hebben opgetreden. ,,Ze waren daar om de openbare orde te handhaven. Mensen wilden niet vertrekken toen hen gevraagd werd om in de auto te stappen. Het is te danken aan de politie dat er geen grootschalige confrontatie tussen beide groepen was.”

Dwang
De rechtbank in Leeuwarden hoorde deze week alle verdachten, steeds in plukjes van drie of vier. Ze worden verdacht van de blokkade op de A7, het gebruik van dwang en het tegenhouden van een demonstratie. Jenny Douwes, een vrouw die een oproep tot de blokkade op Facebook plaatste, wordt ook verdacht van opruiing.

Bij de strafeis laat het OM mogelijk meewegen dat de verdachten geen van allen verantwoordelijkheid voor de blokkade lijken te nemen en geen spijt hebben betuigd. Dat kan een verzwarende factor zijn in de strafeis en later in het vonnis van de rechtbank.

Cursus over Sint en Piet
Activisten kwamen gisteren alvast met een ludieke eis. Naast ruim 7300 euro als vergoeding voor de materiële schade, zoals de huur van de bussen waarin ze reisden, hadden ze nog een claim: veroordeel alle verdachten tot één dag workshops over diversiteit en de geschiedenis van Sinterklaas en Zwarte Piet.

De 34 Friezen die deze week terechtstaan, blokkeerden op 18 november 2017 de snelweg net voorbij Joure om te verhinderen dat twee bussen vol anti-zwartepietdemonstranten door konden rijden naar de intocht van Sinterklaas in Dokkum. De blokkade veroorzaakte een file van drie kilometer en het nodige gevaar.

Wanneer de uitspraak wordt gedaan, is nog niet bekend. Naar verwachting duurt dat langer dan de reguliere twee weken.

AD

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Verdachte van doden Bulgaarse journalist wordt uitgeleverd aan Bulgarije

Het is vandaag de warmste 12 oktober die ooit gemeten is