in ,

Juristen maken gehakt van langere proeftijd bij vaste baan

Het kabinetsplan om werknemers die in vaste dienst komen voortaan eerst een proeftijd van vijf maanden te laten doorstaan lokt misbruik uit en leidt niet tot extra vaste banen. Minister Wouter Koolmees (D66) van Sociale Zaken kan de maatregel daarom beter schrappen.

Die oproep zullen drie arbeidsjuristen maandag laten horen tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer over de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB). Volgens de experts is de kans juist groot dat het kabinet ongewild een nieuw, kortlopend tijdelijk contract creëert. ,,Werkgevers zouden immers een vast contract kunnen aanbieden terwijl de intentie er eigenlijk is om de werknemer al binnen vijf maanden (zonder formaliteiten) te ontslaan’’, stelt senior jurist arbeidsrecht Pascal Besselink van rechtsbijstandverzekeraar DAS.

Bij een vast contract is de maximale proeftijd nu nog maximaal twee maanden. Volgens arbeidsrechtadvocaat Maarten van Gelderen worden werknemers bij een wettelijke proeftijd van vijf maanden met een ‘te lange periode van rechteloosheid’ opgezadeld.

Huiverig
Van Gelderen kan zich bovendien niet goed voorstellen dat deze maatregel ertoe zou leiden dat werkgevers eerder overgaan tot het aanbieden van een vast contract: ,,Uit mijn contacten met werkgevers in de praktijk maak ik namelijk op dat werkgevers met name huiverig zijn voor vaste contracten vanwege de verplichtingen die uit een dergelijk contract voortvloeien nadat de proeftijd verstreken is’’, schrijft hij.

De Raad van State oordeelde eerder ook al dat de verlengde proeftijd uit het wetsvoorstel geschrapt zou moeten worden omdat niet duidelijk is waar die maatregel nou een oplossing voor is en tot nieuwe onzekerheid leidt.

Advocaat Max Keulaerds van BarentsKrans kan dat oordeel alleen maar onderschrijven. ,,De maatregel beoogt, aldus de regering, om het direct aanbieden van een vast contract aantrekkelijker te maken. Onbegrijpelijk is waarom daartoe déze regelgeving wordt geïntroduceerd’’, aldus de voorzitter van de werkgroep ontslagrecht bij de Vereniging Arbeidsrecht Advocaten Nederland (VAAN).

Bron : AD

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Rijke Arabieren storten zich op Limburgse woningmarkt

Shell koppelt bonussen aan concrete klimaatdoelen