in

Jongen opgepakt in verband met brand in het Plaswijckpark Rotterdam

De Rotterdamse politie zegt een minderjarige te hebben opgepakt in verband met de brand die een theater in het Plaswijckpark in Rotterdam heeft verwoest. Ook laten ze weten dat de rest van de avond rustig is verlopen.

De jongen werd opgepakt nadat er een video op internet was verspreid. Het Plaswijckpark is een kleinschalig pretpark voor jonge kinderen en heeft naast attracties ook enkele levende dieren.

Elders in de stad waren er 25 arrestaties, voornamelijk vóór de avondklok van 21 uur en de meeste aanhoudingen waren voor het overtreden van de coronamaatregelen, “en het niet tonen van een identiteitsbewijs wanneer daarom werd gevraagd”, zei de politie.

Hoofdcommissaris, Willem Woelders, vertelde actualiteitenprogramma Nieuwsuur dat woensdagavond rustig was verlopen, dankzij de zware politie-aanwezigheid. Er waren geen grote incidenten en “de politie heeft mogelijke situaties onmiddellijk in de kiem gesmoord”, zei hij.

De politie heeft wel ongeveer 20 mensen, door het hele land, gearresteerd, “wegens het oproepen tot rellen op sociale media”, zei Woelders. Daders kunnen gevangenisstraf krijgen van maximaal vijf jaar.

In één geval werd een minderjarige uit Zuidhorn aangehouden omdat hij via een chatgroep met 425 leden mensen had opgeroepen benzine naar Groningen te brengen en winkels te plunderen. In Drachten werden een 19-jarige man en een minderjarige opgepakt wegens oproepen tot rellen, evenals een 17-jarige jongere in Oosterhout.

De Limburgse politie heeft ook één arrestatie verricht wegens opruiing, terwijl twee mannen van 23 jaar op soortgelijke wijze in Utrecht zijn gearresteerd.

In Leiden zijn drie tieners van 15 en 16 jaar gearresteerd wegens, in bezit zijn van terpentine en explosieven, en de politie heeft om meer informatie gevraagd.

In Nijmegen werden een 26-jarige man en een 19-jarige vrouw aangehouden, kennelijk tijdens het vullen van flessen met benzine. “Ze hadden ook hun bedoelingen duidelijk gemaakt op sociale media”, meldt de politie.

Het openbaar ministerie zegt dat het simpelweg rondsturen van een bericht dat mensen oproept tot oproer, strafbaar is. “Het delen van dit soort berichten kan in concrete gevallen gezien worden als aanzetten”, zegt een woordvoerder tegen Omroep Brabant.

Inmiddels hebben vier mensen zich bij de politie gemeld, van wie de politie foto’s had verspreid over hun rol bij de rellen in Amsterdam op zondag.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Mark Rutte : Niet nodig om leger in te schakelen

Kindertelefoon : Kinderen vragen zich af of er ooit een einde komt aan de lockdown