in

Joe Biden verwijst naar inmenging in Turkse verkiezingen in 2023

Terwijl voormalig vicepresident Joe Biden en de Democratische Partij, Rusland en andere buitenlandse mogendheden zoals China en Iran er lang van hebben beschuldigd zich te bemoeien met de Amerikaanse verkiezingen, en president Donald Trump beschuldigden van samenspanning met deze inspanningen, lijken de opmerkingen van Biden van afgelopen december dezelfde tactiek te omarmen, maar dit keer voor de Verenigde Staten om te proberen de verkiezingen in Turkije te beïnvloeden.

In de video, die afgelopen december werd opgenomen voor de FX-documentaireserie The Weekly, spreekt Biden met de redactie van de New York Times. De eerste vraag over buitenlands beleid dat Biden over hem heen krijgt heeft geen betrekking tot Amerika’s tegenstanders over een lange termijn, China, Iran of Rusland, maar NATO bondgenoot Turkije.

“Voel je je op je gemak als de Verenigde Staten nog steeds kernwapens heeft in Turkije, gezien het gedrag van Erdogan?” zo vraagt Kathleen Kingsbury, de adjunct-redacteur van de redactiepagina van de New York Times.

Ongeveer 50 Amerikaanse kernwapens die in Turkije zijn gestationeerd, “begonnen het publieke debat op gang te brengen na het offensief van Turkije in Syrië in oktober”, voegde ze eraan toe, terwijl ze de Turkse Operatie ‘Peace Spring’, die afgelopen herfst werd gelanceerd om de vorming van een terroristische corridor aan de zuidelijke grenzen te voorkomen en om lokale Syriërs tegen terroristische onderdrukking te bevrijden, verkeerd omschreef.

“Het antwoord is dat mijn comfortniveau aanzienlijk is afgenomen. Ik heb veel tijd met Erdogan doorgebracht”, antwoordde Biden, die Recep Tayyip Erdogan, de democratisch gekozen president van Turkije, omschreef als een ‘autocraat’.

Biden voegde eraan toe dat als hij in november wordt gekozen, zijn regering een interventiebeleid zal voeren tegen de gekozen regering van Turkije, “Wat ik denk dat we zouden moeten doen, is Erdogan heel anders benaderen, door duidelijk te maken dat we het leiderschap van de oppositie steunen.” zei Biden. Hij voegde eraan toe en suggereerde een ultimatum: “Hij [Erdogan] moet een prijs betalen. Hij moet een prijs betalen voor het feit of we bepaalde wapens aan hem blijven verkopen.”

Biden uitte zijn “bezorgdheid” met de woorden, “Ik ben nog steeds van mening dat als we meer rechtstreeks met hen zouden samenwerken, zoals ik met hen deed, we die elementen van het Turkse leiderschap die nog steeds bestaan kunnen ondersteunen en meer van hen kunnen krijgen. Dit zal hen ook aanmoedigen het op te nemen tegen Erdogan en deze te verslaan. Niet door een staatsgreep, maar door het verkiezingsproces.”

Biden benadrukte ook dat hij ongelukkig was met het beleid van Trump ten aanzien van Turkije, “Trump ‘zwichtte’ voor Turkije”, zei Biden, en voegde eraan toe, “En het laatste wat ik zou hebben gedaan, is aan hem (Erdogan) toegegeven met betrekking tot de Koerden. Het absolute laatste.”

In deze opmerkingen van Biden worden ‘Koerden’ onterecht samengevoegd met de terroristen YPG / PKK in Noord-Syrië, een groep die Turkse veiligheidstroepen aanvalt, kinderen ontvoert, waaronder veel Koerden, en heeft geprobeerd een terroristisch statuut op te zetten langs de grenzen van Turkije.

“Ze beginnen te begrijpen dat we niet met hen zullen blijven spelen zoals we dat hebben gedaan. Dus ik maak me grote zorgen. Ik maak me grote zorgen. Ik maak me grote zorgen over onze vliegvelden (op Incirlik Airbase in Adana, Turkije) en ook over de toegang ertoe.” aldus Biden, “En ik denk dat het heel veel werk kost om samen te komen met onze bondgenoten in de regio en om te gaan met hoe we zijn acties in de regio isoleren, met name in het Oostelijke Middellandse Zeegebied met betrekking tot olie en een hele reeks van andere dingen die te lang duren om op in te gaan. Maar het antwoord is ja, ik maak me zorgen.”

Biden’s opmerkingen flirten met het agressieve, Verenigde Staten imperialisme en hebben een storm van kritiek ontvangen vanuit Turkije en over de hele wereld.

Over de controversiële opmerkingen, zei Bruno Macaes, een ‘senior fellow’ bij het in de Verenigde Staten gevestigde Hudson Institute, “Biden weet niets over Turkije” en dat zijn misverstand over de Turkse politiek “een F (onvoldoende) zou opleveren in een seminarie”.

Het Turkse voorzitterschap en verschillende oppositiepartijen veroordeelden de opmerkingen van Biden en benadrukten de soevereiniteit en onafhankelijkheid van Turkije ondanks interne verschillen. Biden’s opmerkingen “weerspiegelen de spelletjes die in Turkije worden gespeeld en hun interventionistische houding”, zegt de Turkse communicatiedirecteur, Fahrettin Altun op Twitter.

Hij voegde eraan toe, “Deze opmerkingen zijn niet in overeenstemming met de democratie en de aard van de Turks-Amerikaanse betrekkingen.”

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Parijs, Brussel, Madrid en Ibiza op ‘oranje’ lijst

230 nieuwe coronabesmettingen en nieuwe maatregelen in Griekenland